Забележителности Пръстче Богородично

balgari.bg

Пръстче Богородично

Свищовският манастир "Покров Богородичен" е основан през четиринайсети век на място на древно светилище, но по време на турското владичество е разрушен.
Легенда разказва, че гръцкият княз Кантакузин, управител на Влашко, бил извикан в Истанбул след края на мандата си, но узнал, че в столицата готвят покушението му, затова останал край Свищов и въздигнал обителта.
Това му богоугодно дело било възнаградено - обвиненията срещу него паднали и той отново получил предишната си длъжност.
"Покров Богородичен" често е спирка по пътя на Левски, Раковски и други организатори на бунта.
През 1894-та на мястото до старата църква изграждат новия манастир.
Известен с чудотворната си икона и лековитата си вода, Свищовският манастир привлича хора, страдащи от очни болести или копнеещи за дете. Изворът е току до манастирската порта, надпис свидетелства, че и благороден при султан Абдул Азис. Магични предания пък преразказват историята на образа на Божията майка.
По време на опожаряванията иконата била скрита от монасите, открило я овчарче. Тръгнало да я носи в обителта, а по пътя намерило изоставено пеленаче, взело го и го донесло в Божия дом.
През петнайсети век Богородица се явила на богат турчин от Одрин, чиято жена била незряща и двамата нямали рожба. Божията майка посъветвала мъжа да измие лицето на съпругата си с вода от извора край Свищовския манастир. Чудото станало - жената прогледнала, след година в семейството проплакало бебе. Златен обков дарил турчинът - на ореола и на ръката Богородична.
Но красива туркиня от Анадола видяла бляскавия лик на Дева Мария, завист я заглождила и тя отчупила малкото пръстче от златната й десница. Върнала се у дома и това, за което се молила - да стане майка, се сбъднало. Ала без пръсти се родило детето й, така я наказала Богородица. Пак отишла край Дунав туркинята, пак се молила и разкайвала и когато се прибрала в дома си, видяла, че пръстите на детето и са си по местата, ала без кутрето.
Друга легенда мълви, че влашка знахарка откраднала пръстчето на Богородица, защото мислела, че ще й помага да врачува. Нищо подобно - жената дори не си стигнала в родното място, лодката й се разцепила насред Дунава и тя се удавила.
Кое е истина и кое - приказка, не се знае. Но пръстчето и до ден днешен го няма.
Свищовският манастир "Покров Богородичен" се намира в красива местност в непосредствена близост с града.

По публикация на "Търновски епархийски вести"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google