Забележителности Пещерата на прилепите

balgari.bg

Пещерата на прилепите

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България.
Открита е през 1921 г. Общата й дължина е 2442 м, а площта - 20 400 квадратни метра. Разположена е на около 15 км североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки, на източния бряг на р. Осъм.
На около 40 м навътре от входа има просторна зала с площ 2400 кв. м. Вътре в пещерата има два клона, през единия от които протича рекичка, а другият е сух и топъл. Има красиви сталактити и сталагмити. Сводовете на входа са внушителни.
Една от залите в Деветашката пещера се нарича Олтара. В нея при разкопки са открити ценни неолитни паметници, които могат да се видят в Музейната сбирка "Васил и Атанас Атанасови" в Ловеч.
Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели. Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници през месеците юни и юли тя е затворена за посетители.
Деветашката пещера обитават 12 вида защитени земноводни, смок мишкар (включен в Червената книга), южен гребенест тритон, жаба дървесница, обикновена блатна констенурка, шипоопашата костенурка (внесена в Световния червен списък), 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които вписани в Червената книга на България, а 15 - в световния Червен списък) и 9 вида прилепи.
В миналото пещерата е използвана за съхранение на храни от държавния резерв и за военен обект.
През 1996 г. Деветашката пещеря е обявена за природна забележителност. В момента се работи по проект "Девет стъпки за общо бъдеще", в който участват три общини (Ловеч, Летница, Севлиево) и няколко сдружения за развитието на Деветашкото плато.
През есента на 2011-а екоравновесието в уникалната природна забележителност бе нарушено от снимачния процес на екшън, режисиран от холивудската звезда Силвестър Сталоун.

Източник: http://bg.wikipedia.org
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google