Забележителности Когато по света за нещо се заговори,

balgari.bg

Когато по света за нещо се заговори,

в Габрово то вече се прави!

Домът на хумора и сатирата в Габрово отваря врати на 1 април 1972 година. Основен двигател за реализирането на нестандартната идея е Стефан Фъртунов - юрисконсулт и ревностен събирач на габровски анекдоти, който става и първият директор на Дома.
Три години продължава реконструкцията на старата кожарска фабрика на братя Калпазанови, преди в нея да се настани Веселата къща. Годината е 1975-а.
Започва бурното развитие на един уникален културен институт. Мотото му е "Светът е оцелял, защото се е смял", формулата е създадена от големия ни сатирик Радой Ралин.
Трупа се богат фонд хумористични и сатирични произведения. Провеждат се международни и национални конкурси като Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (1973), Национален конкурс за литература "Георги Кирков"(1975), Международен конкурс за литература "Хитър Петър" (1977), Международен фестивал на комедийния филм (1981), Национална среща-наддумване "Благолаж" (1985).
Гради се Паркът на смеха - повлича крак скулптурата "Хитър Петър" на Георги Чапкънов, включват се и Павел Койчев, Греди Асса, Недко Солаков, Андрей Даниел, Божидар Бояджиев... Стартира издаването на списанието за хумор и сатира "Апропо" (апропо, печатат го на четири езика), излизат албуми и сборници с хумористични разкази и вицове. Открива се първият в България Експериментален сатиричен вариететен театър (1985). Домът на хумора създава и специализирана библиотека за хумористични и сатирични издания, попълва и база данни с адреси на хиляди творци и институти по света, които работят в областта на хумора.�
В Дома на хумора и сатирата могат да се видят постоянните експозиции "Корените на габровския хумор" (неповторимите габровски анекдоти, илюстрирани от Борис Димовски), детската зала "Планета Габрово", изложба "Раят", сбирка "Да живее карнавалът!", африканските маски и склуптури "Маската - лицето на празника", "Грехът" - колекция от 48 копия на стенописи от 20 църкви и манастири из България на тема "Адам и Ева - изгонване от Рая", "Митарствата на душата" и "Страшният съд".
Има и много временни и пътуващи изложби, в Дома гостуват и експозиции от други градове.
В продължение на вече 40 години Домът на хумора и сатирата е събрал фонд от 38 174 художествени творби от 9050 автори, родени в 173 страни по света. Тук има 22 376 карикатури, 3436 сатирични графики, 1339 живописни платна, 931 скулптури, 274 плаката, 9511 фотографии, 307 карнавални маски и костюми. В огромната си част това богатство е дарено на Дома.
Габровци са се подсигурили с резервна площ, далеч извън пределите на Земята. За всеки случай. Това е малката планета Габрово - № 2206, открита на 1 април 1976 г.
 
Черната котка с отрязана опашка символизира традициите на здравомислещия габровец - да не се живее разточително, да се гледа на пестенето като на "обществена норма". Затова за габровци казват, че режели опашката на котката, та зиме по-бързо да влиза и да излиза от къщи - да не изстива собата.
Домът на хумора и сатирата има две котки - едната е дело на Михаил Бенчев, изработена е през 1979 година на принципа "От нищо - нещо", както си му е редът. Тялото й е от 300 кг пирони и тел. Но опашката й не е отрязана, защото кой габровец ще си хаби ножицата да реже желязна опашка!
По-младата й посестрима е дарение за 38-ия рожден ден на Дома (2010 г.) и 150-годишнината от обявяването на Габрово за град. Дарителите са габровският скулптор, автор на творбата - Георги Балабанов, и д-р Тодор Шандурков. Тази котка е рожба на новите икономически условия, та "чуе ли приятния звън на монета, с готовност щастието хорско умножава".
В основата на съвременния карнавал на хумора в Габрово са старите традиционни празници - габровската Олелийня и маскените балове от 20-те години на ХХ век. Всяка година през май карнавалното шествие, поведено от ухилена Писана, повежда габровци и гости на весело шествие из града, нищо че току-що се е разделила с опашката си.
 
Какво се случва във Веселата къща - на www.humorhouse.bg
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google