Забележителности Екомаршрут рекордьор

balgari.bg

Екомаршрут рекордьор

Най-дългата екопътека в България се намира в Родопите, част е от трансграничния маршрут Хвойна-Ставруполи и свързва природните забележителности на България и Гърция. Екомаршрутът минава през резервати, интересни местности, защитени зони с редки животински и растителни видове.
От село Хвойна пътеката тръгва в посока село Орехово (7 км), прекосява се местността Средните ливади, защитена с цел запазването на белоборовите гори. След село Орехово (1261 м) следват трите живописни водопада Дуплево, Скакалото и Костен камък. Скакалото е вторият по височина у нас водопад, и трите за изключително красиви.
Следва уникалният скален комплекс Чудните мостове (на снимката) - най-величественият природен феномен в Родопите. Екопътеката продължава по известния древен римски път, дълъг над 4 км и широк 1.5 м. Пътят е добре запазен, минава под самия връх Персенк и е най-високо разположеният запазен археологически паметник в България (на места над 2050 м надморска височина). По римския път се стига до местностите Глухите камъни, Бялата вода и Айдърски камък. В южна посока маршрутът се движи през местностите Мечо гробе и Портата, преминава през върховете Мечи чал и Снежанка и достига местността Орфееви скали, недалеч от Смолян.
В подножието на Орфееви скали се намират терасовидните свлачищни Смолянски езера. Езерата са били над двайсет, но днес в естествения си вид са запазени само седем.
Следва резерватът "Сосковчето" с екопътеката "Каньонът на водопадите". В резервата може да се насладите на вековна смърчова гора, водопади, увивна растителност. "Сосковчето" е обитавано от почти всички животински видове, познати в Родопите. Надморската височина е от 1400 до 1700 метра.
По маршрута може да посетите комплекса от пещери Голубовица край село Кошница. Голубовица една от най-дългите водни пещери в България, Ухловица пък ще ви изненада с красивите си дендритни образувания, напомнящи корали.
После екомаршрутът ни отвежда до защитената местност Падала, местностите Гераница и Изворите на Арда. Продължавайки на изток, стигаме до село Мочура и връх Циганско градище.
От върха в източна посока се отправяме към местността Съдилището по оформена екопътека с места за отдих. В района са намерени останки от тракийско скално светилище, целият маршрут са движи по самата линия на границата с Гърция.
По цялата екопътека можете да преминете за 5-6 дни.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google