Забележителности Най-старата обител

balgari.bg

Най-старата обител

Чирпанският манастир "Свети Атанасий" е разположен на хълм на брега на Стара река, близо до село Златна ливада, на около 14 км от Чирпан.
Проучвания от 2004 г. показват, че това е най-старата действаща обител в цяла Европа. Манастирът е основан от Александрийския патриарх Атанасий през 344 г. По това време той посещава днешните български земи във връзка с провеждането на църковен събор в Сердика. По пътя си обратно към Египет Атанасий отсяда в римска крепост в областта Берое (дн. Стара Загора) и според житието му основава там манастир.
В своята 1700-годишна история обителта е била многократно разрушавана и съграждана наново. Археологически доказателства сочат, че манастирът е действал през късната античност и средните векове, според легенди Левски и други революционери са намирали подслон тук през Възраждането. 
В началото на 80-те години на двайсети век Людмила Живкова подкрепя построяването на нова, голяма сграда в манастира. Една от ценните нови придобивки на манастира е египетска икона на свети Атанасий, подарена по време на посещението на Александрийския патриарх Петрос VII през 2003 г. 
Днес в Чирпанския девически манастир има църква (възстановена през 1961 г.), пещера постница и аязмо с лековита вода в манастирския двор, стари, нереставрирани сгради от 1840 г., нови крила, построени по желание на Людмила Живкова през 1979 г. Над олтара в църквата е поставена иконата на света Петка.
Стара река дели пещерата постница и обителта, а скривалището на Васил Левски е сред монашеските килии. Вярващите считат, че водата от аязмото лекува кожни заболявания, подобрява зрението, действа очистително на вътрешните органи и влияе добре при туморни заболяваниия. За пещерата също се вярва, че има лечебен ефект.
В Чирпанския манастир се съхранява и препис от Реймското евангелие, подарено на обителта от наши художници.
Близо до манастира се намират останки от стара римска крепост.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google