Забележителности Любов и добрина в наследство

balgari.bg

Любов и добрина в наследство

Централната синагога в София е най-голямата сефарадска (испаноеврейска) синагога в Европа. Строежът й започва през 1903 г., Фридрих Груенангер, най-известният архитект в България по това време, е избран да създаде проекта.
Предпочетено е местоположение в самия център на града, на терен, на който преди това се е намирала старата синагога "Ахава и хесед" ("любов и добрина").
На 13 ноември 1905 г. тържествена церемония поставя началото на градежа на Синагогата. Сградата е завършена четири години по-късно, на 9 септември 1909 г. е открита официално.
Месинговият полилей с тегло над 2200 кг, големият многосвещник (менора) и други части от украсата са купени във Виена.
Централната синагога веднага става символ на българското еврейство. Тук е седалището на главния равин на България, тук се е помещавал и Висшият равинистичен трибунал - Бет дин. В Синагогата се е съхранявала и известната юдейска библиотека на софийската общност с безценна колекция от средновековни равинистични трудове. Само през периода 1943-1944 г., когато повечето евреи от София са депортирани в провинцията, в Централната синагога не са провеждани служби.
По време на бомбардировките над София през 1944 г. Синагогата е улучена от бомби. Балконът и няколко колони в главната зала са частично разрушени, изящните стенни орнаменти са повредени, изгаря богатата библиотека.
Централната синагога е единственият еврейски молитвен дом в София. В момента тя се реставрира по оригиналните архитектурни планове.
На втория етаж на Синагогата има малък музей.

Още снимки и история - на www.sofiasynagogue.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google