Забележителности Близо до водата

balgari.bg

Близо до водата

Джамията "Баня баши" в центъра на София е издигната през далечната 1566-а (974 г. по хиджра, мюсюлманско летоброене).
Храмът е изграден по инициатива и с финансовата подкрепа на молла Ефенди Кадъ Сейфуллах в памет на починалата му съпруга, затова в някои източници джамията е наричана джамията "Молла Ефенди" или "Кадъ Сейфуллах".
"Баня баши" е интересно архитектурно творение, което отразява спецификата на османската строителна традиция през шестнайсети век. Дело е на османския архитект Синан.
Основната сграда на джамията е четириъгълна. Сред четирите ъглови кубета се извисяват централното кубе и минарето. В предната ѝ част има една пристройка (тетимме) с три малки кубета. Стените й са иззидани от дялан камък и тухли, като между каменните редове са поставени редове червени тухли. На четирите ъгъла, както при джамията Макбул Ибрахим паша в Разград, са поставени малки кули, под които през обръчи се спускат подпорни съоръжения. На ъглите на шестнайсетте лъчеви обръча са поставени двойни нагръдници. Стените на молитвената зала, както и арките са от дялан камък. Колоните са издялани от едно каменно тяло и са в матов цвят. Арката над входната врата, която завършва с венец, също е дялан камък. Централният купол е покрит с оловни пластини.
Вътрешността на джамията придобива сегашния си вид в резултат на неколкократни ремонти. Последният основен ремонт е извършен през 20-те години на двайсети век.
Днес джамията е действаща, но е обявена за паметник на културата.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google