Забележителности Къщата без пирони

balgari.bg

Къщата без пирони

Единствената запазена триетажна жилищна сграда в традиционен архитектурен стил от периода на Възраждането у нас е Лафчиевата къща в Дряново.
Построена е около 1840 г. от дряновския майстор Кольо Гайдаржията и е известна като "къщата без пироните" - в градежа на внушителното крикатно здание не е използван нито един пирон или желязна скоба.
Лафчиевата и Перевата къща са "близнаци", свързани в цялостна архитектурна композиция. В приземието е мястото за стопанска дейност - дюкяни, складове, мазета. Всеки следващ етаж е издаден над долния с еркери и конзоли. Оригинално е решена фасадата към двора. От тази страна къщата е двуетажна, каменна и варосана, с галерия и високи четириъгълни дървени колони, които поддържат стряхата.
Майсторът е обособил преходно към двора многофункционално пространство, за да разшири обема на затворения между високи оградни зидове терен и да го обедини с жилището.
В Лафчиевата къща и днес впечатляват съвършената зидария и изисканата работа с дървото. Вратите са засводени, таблени, стенните долапи са с изчистени линии и класически пропорции. Украсата е оскъдна - малка стилизирана розета на част от вратичките на долапите и т. нар. "слънце" на тавана в гостната. Избегната е прекомерната пищност и разточителство на възрожденската резба, набляга се на строги форми, прави линии и на естествените багри на дървото.
Интериорът на Лафчиевата къща показва как дряновци са живеели през Възраждането и в края на деветнайсетивек.
Мебели и предмети за бита от село и от Европа си съжителстват в "жива" музейна експозиция "Градски бит от края на XIX и началото на XX век". Дряновски носии, но и "алафранги", стомни и модерни сервизи за кафе могат да се видят в стаите на уникалния дом.
На приземния етаж има ретро-фотоателие, в което гостите на града се снимат в традиционна премяна.�

Източник: www.dryanovo.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google