Забележителности Църквата на опълченците

balgari.bg

Църквата на опълченците

Столичният храм-паметник "Св. апостол Андрей Първозваний" е построен през 1926 г. в памет на българските опълченци, загинали за свободата на родината.
Той е не само единственият в България храм, носещ името на първозвания Христов апостол, но е и единственият, посветен на българските войници, участвали в Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската война и Македоно-одринското опълчение.
През 1925 г. Софийският митрополит Стефан, бъдещият екзарх, благословил на най-високото място в тогавашна София - кв. Банишора - да се построи храм по случай 50-годишния юбилей от героичните шипченски боеве. За целта Голямата софийска община отпуска безвъзмездно парцел. Възложено е на свещ. Василий Давидов от софийския храм "Св. Николай Софийски" да създаде инициативен комитет за построяването на църквата. В резултат на усилията на този комитет през 1926 г. в края на определения за строеж парцел е изграден временен параклис с идеята, след като се съберат достатъчно средства, да се построи големият храм.
На 13 декември 1926 г. викарият на Софийската митрополия - Знеполски епископ Паисий, отслужва първата света литургия в "Св. Андрей Първозваний".
През януари 1944 г. бомба разрушава параклиса. Отец Василий Попдимитров, тогавашен председател на храма, успява за три години да построи върху същите основи нов параклис. Възстановяването е завършено през 1948 г.
През 50-те години започва строежът на две допълнителни странични крила и висока камбанария над притвора на храма.
Вдиган на три пъти, храм-паметник "Св. ап. Андрей Първозваний" е осветен на 2 май 1972 г.
Тук се пази частица от мощите на апостол Андрей. Икона на света Богородица Неизпиваема чаша пък е дар от Руската патриаршия.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google