Забележителности Как се върти Колелото на живота

balgari.bg

Как се върти Колелото на живота

Уникална църква се крие в сърцето на Арбанаси.
Храмът "Рождество Христово" е масивна каменна постройка - 28.80 на 10.40 м, подслонена под трискатен керемиден покрив. Църквата се състои от олтар, наос и притвор, разположени по оста изток-запад, откъм север се намира параклисът "Св. Йоан Предтеча", Г-образна галерия обединява архитектурното решение. Апсидата се издига до половината от височината на източната фасада и е със самостоятелно покритие. Южната стена е плътна, раздвижена от четири прозоречни отвора. Две трети от северната и цялата западна стена представляват сляпа аркада. Откъм запад е входната врата с традиционната патронна ниша.
През втората половина на XVI в. тук е построен храм, заемал сегашния наос. Зографията му е завършена през 1597 г. По-късно към църквата са пристроени параклисът и притворът, обединени от открита, засводена Г-образна галерия. Градежът е приключил към 1632 г.
След това - до 1643-та, междуарковите пространства на преддверието, галерията и екзонартиката са зазидани с тънка каменна зидария, оформени са прозоречни отвори, защитени с метални решетки.
Храмът е изографисан на етапи - през 1597 г., 1632 г., 1638 г., 1643 г., 1649 г., 1681 г.
За тези близо девет десетилетия възниква уникален стенописен ансамбъл, без аналог по нашите земи.
По северната и южна стена на наоса са изобразени светци войни - св. Димитър, св. Георги, св. Нестор, и светци лечители и безсребреници: св. Козма, св. Дамян, св. Пантелеймон, св. Трифон. Над тях са сцените, илюстриращи Празниците, Страданията и Чудесата Христови. В горната част на западната стена е изписана сцената "Преображение Господне". Под нея е живописният разказ за живота на Божията майка.
Иконостасът е великолепен образец на резбарското изкуство, изработен е по поръчката на фамилията Кантакузин.
Върху цялата източна стена на притвора е разгърната темата "Страшния съд", композирана около патронната сцена "Рождество Христово". Тук са мащабните композиции "Покров Богородичен", "О тебе радуется", "Сватбата в Кана Галилейска". По-голямата част от северната стена е заета от мащабната композиция "Древо Йесеево", или родословното дърво на Исус Христос (на снимката).
Иконостасната преграда в параклиса е един от най-ранните образци на българското дърворезбено изкуство. В преддверието на параклиса и източната част на галерията са поместени сцени от стенописен календар (Менелог). По стените на галерията са изписани сцени и персонажи от Новия и Стария завет, Шестоднева, Деянията и Чудесата Христови, изображения на Седемте Вселенски събора. Тук е уникалната сцена "Суетният живот в лъжовния свят", или Колелото на живота. Рисувано е от неизвестен художник през 1649 г. и е нетрадиционна за времето си трактовка на човешкия живот. Авторът е илюстрирал кръговрата в живота на човека с помощта на небесните тела.
Върху стените на църквата са изписани многобройни ктиторски надписи, съобщаващи имена на дарителите, както и два ктиторски портрета.
Стенописите в арбанашката "Рождество Христово" изобразяват 2000 библейски сцени и над 3500 лика на светци, което кара учените да наричат храма "илюстрована Библия".
Една от загадките на светинята е изображението на Давидовата звезда пред входа. Според учени това е доказателство на тезата, че църквата в Арбанаси е своеобразна средновековна реплика на най-старата църква - "Рождество Христово", издигната от първите християни във Витлеем през III век. Поставянето на този знак показва, че храмът е бил обект на поклонничество още при създаването си.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google