Забележителности Храмът на бойната слава

balgari.bg

Храмът на бойната слава

С Указ № 39 на цар Фердинанд от 1 август 1914 г. при Щаба на армията се създава Военноисторическа комисия. Малко по-късно е уточнен и съставът й - музей, архив и библиотека.
През 1916 г. започва комплектуване на колекциите на Военноисторическия музей, какъвто е днес.
Първата експозиция на Главния военен музей е открита на 12 май 1937 г. на ул. "Московска" 15. През 1949 г. музеят е преименуван в Централен музей на Народната армия.
През 1956 г. филиал на музея става Военноморският музей във Варна. Същата година започва работа първото реставрационно ателие.
След спогодба между правителствата на България и Унгария през 1967 г. колективът на Военния музей създава единствения в чужбина Музей на Първа българска армия.
През 1968 г. музеят получава статут на национална институция под името Национален военноисторически музей. Негов филиал става Парк-музеят на бойната дружба "Владислав Варненчик" в морската столица, а по-късно - и Музеят на авиацията в Крумово.
НВИМ има 41 дка външна и 5000 кв. м вътрешна експозиционна площ. Постоянната експозиция е разгърната на площ от 2800 кв. м.
Решена е в тематично-хронологичен и колекционен план. В нея са показани 28 хиляди експоната от едномилионния фонд на музея. Акцент в тематично-хронологичната част, която проследява развитието на Българската армия от 681 г. до наши дни. Акцентът е върху участието на войската ни във войните за национално обединение.
Във външната експозиция са изложени над 230 експоната - артилерийско въоръжение, авиационна и корабна техника.
Колекционните зали представят оръжие, отличия и униформи - трите най-стари и богати сбирки на музея.
Първата зала показва хладно и огнестрелно оръжие. Специално място е отделено на оръжията от царските колекции - на Александър I Батенберг, на Фердинанд и Борис III.
Колекциите с отличия представят 960 ордени, медали и знаци, проследяващи развитието на българската наградна система. В залата с униформи могат да се видят 600 експоната.
Библиотеката на Музея осигурява достъп до около 15 хиляди тома специализирана литература. 

Посетете Националния военноисторически музей тук
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google