Забележителности Манастирска църква е с уникална архитектура

balgari.bg

Манастирска църква е с уникална архитектура

През 1801 година, когато кърджалиите изпепеляват Тетевен, манастирът "Свети Илия" оцелява по чудо.
Разположен е в южното подножие на връх Острец. Някога се е намирал североизточно от Тетевен, но днес е в пределите на града.
Предание разказва, че цар Иван Шишман е дарил на обителта дървен кръст, обкован със сребро и с изобразени на него евангелски сцени. Най-ранният писмен паметник за манастира е от 1600 година от йеромонах Василий, живял и работил тук. В приписките му в требник, който днес се пази в Националния църковен историко-археологически музей, пише: "...в Илински манастирь близь се Тетевене и преписал трабник великий с Номоканона на Иван Постника".
През 1705 г. граматик Станьо рисувал икони в манастира.
Преди Освобождението Тетевенският манастир е книжовен център с килийно училище и библиотека.
Съхранени са сборници от XVI-XVII в., съдър­жащи молитви, мъдрости, поучения, летописи. През 1799 година Софроний Врачански намира убежище тук.
Запазени са църквата и една жилищна сграда на светата обител. Църквата е с уникална архитектура.
Стените на олтара са полукръгли (конхи), очертаващи трилистник. Други две конхи очертават задната част. Църквата е двукуполна, покрита с плочи. Строителст­вото е на два етапа. Най-напред е издигната триабсидна църква с един купол, която през 1869 година е разрушена и достроена с две задни конхи и втори купол.
Храмът е без притвор и има един западен вход и един вход в югозападната конха. Между двете северни конхи е изградено достъпно само отвън помещение, приспособено за костница. Надпис върху църквата гласи, че през 1779 г. турците опожаряват и разграбват Тетевен, но манастирът оцелява.
В храма има два слоя останки от стенописи: от седемнайсети век в олтарната част и от деветнайсети - във вътрешността на църквата.
Запазени са интересни икони. Най-старата е от 1776 година е на Архангел Михаил (53 на 80 см). В долния десен ъгъл се чете: "поп Пав. 1776 г.". Иконата е рисувана на дъска и е резбована. Има и икона на патрона на обителта свети Илия. От по-късно време е друга икона на Архангел Михаил (53 на 72см), която е дело на иконописеца Ненчо Найденов от Троян (1861 г.).  Иконата "Успение на Света Богородица" е дело на самоковския зограф Иван Доспевски (син на Станислав Доспевски), зографисана е през 1874-та. Иконите са вградени в иконостас от две части - по-стара и по-нова. Иконостасът е на майстори от Тревненската школа, орнаментиран е с растителни елементи.
За тетевенската обител Вазов пише: "Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да бъда чужденец в майка България!"

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google