Забележителности Село уникат пази родопската магия

balgari.bg

Село уникат пази родопската магия

Село Широка лъка се намира на 23 км северозападно от Смолян. Разположено е в долината на Широколъшка река, между Переликския дял на Родопите и рида Чернатица.
Селището съществува от седемнайсети век - основано е след една от най-жестоките вълни на насилствено помохамеданчване на родопското население.
Широка лъка е известна със своите красиви автентични къщи, разположени амфитеатрално от двете страни на реката. Широколъчaни са били прочути строители. Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил - двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, с малки прозорци.
Всяка къща има скрити в стените долапи и изба. Заграден с дебели бели зидове, дворът на широколъшката къща е малък, покрит с плочи, а в средата му се издига каменна чешма.
Днес музейна експозиция в в Згуровския конак показва бита на широколъчани през Възраждането и подредбата на старата родопска къща.
През 1834 г. в селото е построена църквата "Св. Богородица". Според преданието тя била издигната за 38 дни. Иконостасът й е рисуван от ученици на братята Димитър и Захари Зограф, съществува и хипотеза, че самите те са изографисали стените на храма. Близо до църквата е старото училище, строено през 1835 г.
През 1878-а в Широка лъка настанява щаба си Капитан Петко Войвода.
Освен със забележителната си архитектура Широка лъка е известна и с песните си, съпроводени от каба гайда.
Селото е обявено за архитектурен и етнографски резерват.
В първите дни на март тук се провежда един от най-големите кукерски празници в България, наричан от Песпонеделник.
В Широка лъка се намира Националното училище за фолклорни изкуства.

От www.rhodope.net и www.rozhen.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google