Забележителности Загадка на столетия

balgari.bg

Загадка на столетия

Мадарския конник

Мадарският конник представлява изсечен в скалите барелеф на 23 м височина от основата на отвесна скала. Намира се в Североизточна България, близо до село Мадара, на 20 км от Шумен.
Релефът изобразява триумфиращ владетел - символ на мощта на Първата българска държава. В естествена големина виждаме конник, орел, летящ пред него, подскочило куче, което го следва, и прободен с копие лъв, повален под предните крака на коня. Композицията, символизираща победа над врага, напомня триумфалните сцени и античните художествени традиции. Детайлите определят датировката (началото на осми век) и подкрепят тезата за прабългарския произход на релефа, според която изображението е на хан Тервел (701-721).
Около фигурата на конника са издълбани надписи на гръцки език с важни сведения за българската история. Професор Веселин Бешевлиев предполага, че надписът може "да стои във връзка с името Аспарух". Някои изследователи споменават и българските ханове Крум и Омуртаг.
Паметникът е част от голям античен археологически комплекс, обхващащ обекти с религиозно, културно и военно предназначение. Стръмни стъпала вляво от релефа водят до Мадарското плато (431 м). Наблизо се намират и първите български столици Плиска и Преслав.
Мадарският конник е един от деветте обекта в България, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това става през 1979 г.
Според астролози фигурата на конника олицетворява Слънцето, а изображенията на животни - другите небесни тела. Уникална звездна кодировка съдържа барелефът и тя свидетелства за момента на основаването на българската държава според тълкувания.
На 29 юни 2008 г. Мадарският конник е избран за символ на България след анкета в национален мащаб.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google