Забележителности Стара София между два моста

balgari.bg

Стара София между два моста

Преди построяването на Лъвов мост през 1889-а на неговото място се е намирал така нареченият Шарен мост. Той прекрачвал Владайска река, наричана преди Освобождението Канлъ дере, или Кървава река. Легенда свързва името й изхвърлените тук тела на избитите българи, защитавали Средец, и с лютия нрав на шопите от Драз махала, на които турците дали право да носят оръжие като пазачи на мостовете.
И още една легенда има - как се съградил Шарен мост.
Имало един богат турчин - Халил Сали Ефенди. Шопите му викали Шашавия Халил. Една година реколтата била добра и Халил започнал да купува слама. Не върнал никого, а честно, макар и евтино, плащал на всеки. На въпросите защо му е толкова слама, турчинът отговарял, че "времето продава сламата". На следващата година реколтата не била добра и селяните пак идвали при Халил - но този път, за да си купят слама. И с печалбата той направил мост. От едната му страна стоял надписът: "С време продадох, мост създадох", а от другата мъдрост от Корана - "Където няма мост - съгради мост. Където няма чешма - съгради чешма". В духа на турската архитектурна традиция мостът бил нашарен с червени и жълти линии, откъдето идва и името му "Шарен мост". Днес обаче надписите не са съхранени.
До Освобождението на мястото, на което сега се намира Лъвов мост, са екзекутирани престъпниците. В Империята бесели край тази порта, през която си влязъл в града, ако не си местен, иначе екзекуциите ставали на площадите.
До Лъвов мост са обесени участниците в Априлското възстание Стойчо Рашков и Тодор Малеев. Тук е екзекутиран и най-младият от четиримата софийски книжари - Георги Стоицев, псалт в църквата "Св. Крал" (сегашна "Света Неделя").
Веднага след Освобождението Христо Г. Данов предлага на това място да се изгради паметник на обесените книжари и революционери. Идеята се споделя от интелектуалци и политици и се стига до изработването на мащабен проект за мемориал. Изпълнението му започва през 1889-1891 г. от фирмата "Братя Прошек" по проект на Вацлав Прошек. Проектът струва 260 хиляди златни лева. За съжаление от целия комплекс е построен само мостът, на който лъвовете символизират четиримата обесени възрожденци. Мостът е дълъг 26 м и широк 18.1 м. Украсен е с четири бронзови фигури на лъвове, изработени от виенската фирма "Рудолф Филип Ваагнер & Биро".
В книгата си "Спомени" Димитър Пенев обаче посочва друг изпълнител на проекта - "Тодор Велян и сие", под ръководството на инж. Конт, за когото пише подробно и списание "Светлина", което помества една от първите фотографии на моста.

В другия край на стара София, над Перловска река, е Орлов мост.
Построен е през 1891 година, две години след построяването на Лъвов мост. По това време главен архитект на София е Адолф Вацлав Колар. Той, заедно с Вацлав Прошек, проектира и изгражда двата моста. Орлов мост е построен като символ на свободата, тъй като тук за първи път са посрещнати заточениците от Диарбекир.
Металните части на Орлов мост са разработени, излети и доставени също от "Рудолф Филип Ваагнер & Биро", чиито изящни изделия украсяват и други софийски архитектурни паметници - Паметника на Васил Левски, оградата на Градската градина, Княжеския Дворец (днес Национална художествена галерия).
Някога извън Орлов и Лъвов мост не е имало София, днес между тези два архитектурни паметника е сърцето на столицата. 
 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google