Забележителности Болярското наследство

balgari.bg

Болярското наследство

Арбанаси

На 4 километра от Велико Търново се намира селището - музей, Арбанаси.
Историческите източници свидетелстват, че през 1538 г. с нарочен ферман Сюлейман Великолепни подарява земите на сегашните селища Арбанаси, Лясковец, Горна Оряховица и Долна Оряховица на великия везир Рустем паша.
Различни са схващанията на възрожденците ни за най-старата история на селото. Според Раковски цар Иван Асен Втори настанил в селото гръцки семейства заради съпругата си - дъщерята на Теодор Комнин. Търновският учител А. П. Границки обаче пише, че Арбанаси е "заселено в старо време от българските боляри".
През втората половина на седемнайсети и целият осемнайсети век Арбанаси се развива. Основен поминък на хората тук е суватчийството (отглеждането на добитък), както и джелепчийството (търговията с добитък за клане), медникарството, златарството. Отглеждат се буби, четири ръчни долапа произвеждат коприна, изнасяна чак в Италия. Лозаро-винарските традиции на този край са с дълбоки корени.
В края на осемнайсети и началото на деветнайсети век кърджалии разграбват и опожаряват Арбанаси три пъти, епидемии от чума и холера обезлюдяват селото.
Дошли от Еленско и Тетевенко българи се установяват тук в началото на деветнайсети век.
11 опълченци от Арбанаси се сражават в Руско-турската освободителна война.
В Арбанаси има 5 църкви и 2 манастира, строени през шестнайсети и седемнайсети век.
36 арбанашки къщи са паметници на културата.
Има и две къщи-музеи - Костанцалиевата и Хаджиилиевата.
Селцето е включено в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google