Забележителности Древен град край Свищов пазел границите на Римската империя

balgari.bg

Древен град край Свищов пазел границите на Римската империя

На 3 км източно от Свищов се намират останките от римския легионен лагер Нове - най-добре проученият военен лагер, разположен в граничната територия на някогашната Римска империя. Нове е основан на брега на Дунав като военен лагер на VІІІ Августовски легион около 45 г. и е важна част от отбранителната линия на Римската империя. Легионът, настанен тук, пази завоюваните територии в Тракия и Македония от набезите на племената, идващи от изток.
Първоначално лагерът се простира на площ от 17 хектара, но постепенно се разраства с още 10 хектара. Построен е с правоъгълна форма, на всяка от стените му има по една порта. Зад крепостните стени на лагера се намират щабът на легиона, военната болница, офицерските жилища, легионната баня, войнишките казарми, жилището на командира на легиона и бараките на помощните войски. Цивилното селище е разположено извън крепостните стени.
"Принципията", или щабът на легиона, е най-мащабната сграда, открита в Нове. На това място са намерени много статуи и монетно съкровище, които могат да бъдат разгледани в посетителския център, изграден до разкопките. Интересни са останките и от военната болница (валетудинариум). Тук са се лекували до 300 воини. В двора на болницата е имало и малко светилище, посветено на боговете на здравето Асклепий и Хигия.
Извън легионната крепост, близо до нейната западна порта, са разкрити останките на сграда със спорно предназначение. Смята се, че е резиденция на командира на легиона.
През V-VІ век  старата легионна крепост се преобразява в ранновизантийски град. Оттогава са останките от епископския комплекс, състоящ се от голяма и малка базилика, жилищни помещения с внушителна баня и впечатляваща по размери сграда, предназначена за посрещане на поклонниците на местния мъченик св. Лупус.
Западно от входа на базиликата е разкрит впечатляващ с архитектурата си баптистерий - пристройка към църквата, в която се извършвало християнското покръстване.
Нове е обявен за архитектурно-строителен паметник с национално значение в бр. 78 на Държавен вестник от 1968 г.
От няколко години в Свищов и Нове се провежда Фестивал на античното наследство, по време на който се пресъздават гладиаторски битки, правят се демонстрации на римска артилерия, разиграват се сцени от произведения на римски и гръцки автори.
В археологическия резерват е изграден посетителски център.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google