Забележителности Чучури - соколи, икона - чудотворна

balgari.bg

Чучури - соколи, икона - чудотворна

Соколския манастир "Успение Богородично", недалеч от Габрово, е основан през 1833 г. от униатския архиепископ Йосиф Соколски, който идва тук от Троянския манастир заедно с йеромонах Агапий.
Двамата съграждат до входа на близката пещера малка дървена църква и жилищна сграда. Година по-късно на мястото на съборената дървена църква е издигнат днешният храм - със средства и помощ от селяните от близките села Етъра и Нова махала. Новопостроената църква е осветена на 15 август 1834 г. от търновския митрополит Иларион Критски.
През 1836 г. в Соколския манастир е открито килийно училище, а обителта се превръща в книжовен център, където преподава за кратко и известният просветител Неофит Бозвели.
През 1856 г. в манастира отсяда четата на капитан Дядо Никола, тук е осветено знамето и й. Турците разбиват четата, а осем от четниците са обесени на скалите край манастира.
По време на Априлското въстание в обителта е сформирана четата на войводата�Цанко Дюстабанов�и оттук Габровската чета започва бойния си път. Васил Левски също намира подслон тук. По време на Руско-турската война манастирът е превърнат във военна болница. Музейна експозиция показва реликви от борбата за освобождение.
Църквата "Успение Богородично" е еднокорабна, едноапсидна, еднокуполна сграда с две конхи и открит притвор. Стенописите й са дело на поп Павел и сина му Николай Попович от с. Шипка и датират от 1862 г. По-запазени са рисунките в нартиката. Над централния вход са изобразени сюжети от "Шестоднева" и илюстрации към псалмите на цар Давид. На западната стена е композицията "Страшният съд", а в аркадата - "Успение Богородично".
Стенописите в църквата на Соколския манастир се характеризират с примитивност, ярки чисти цветове и с отклонения от сюжетните и композиционните правила.
Сред ценните икони в иконостаса са "Христос Вседържител" и "Св. Богородица с двайсет миниатюрни житийни сцени", зографисани от Йоаникий папа Витанов, "Св. Екатерина и св. Меркурий" от Захарий Зограф и иконата "Св. Георги", дело на авторите на стенописите поп Павел и Николай Попович. Иконата на Божията майка с Младенеца, поставена в малък иконостас от лявата страна в църквата, се смята за чудотворна.
Жилищните и стопанските сгради в Соколския манастир са построени във възрожденски стил - с еркери, дървени чардаци и стълбища. В средата на манастирския двор се намира красива белокаменна чешма с осем чучура - соколи, строена през 1865 г. от майстор Кольо Фичето.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google