Забележителности Видения, изваяни в скалата

balgari.bg

Видения, изваяни в скалата

Белоградчишките скали

Огромни пясъчници и варовикови натрупвания с червеникави, сиви и жълти оттенъци изграждат внушителната "крепост" на Белоградчишките скали.
В продължение на 200 милиона години стихиите са ваяли тези скулптури.
"Пред фантастичните видения на Белоградчишките скали човешката фантазия е ограбена", казва за природния феномен Антон Страшимиров.
Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в Западна Стара планина, на 52 км югозападно от Видин, на 182 км от София и на 68 км от Монтана.
Изумителните скални "приказки" се простират на 30 километрова дължина, 15 км е широк "парцелът", на който са "израснали".
Легенди витаят около тази природна "композиция".
Централната група скали е разположена южно от Белоградчик. Тук са най-интересните и внушителни образувания в района - Адам и Ева, Ученичката, Мечката, Овчарчето, Дервишът, Първа плоча, Камилата, Гъбите, Кукувицата, Червената стена, Мадоната, Конникът, Монасите, Мислен камък, Хайдут Велко, Боров камък и други.
Втората група е разположена западно от града. Скалите тук имат алпийски вид, ограждат големи пропасти. Най-известните са Збеговете, Еркюприя, Борич.
На около 4 км източно от града се намира третата група, която обхваща скалите около Латинското кале и Липенишката пещера.
Четвъртата група е между селата Боровица и Фалковец. Тук са известният Боров камък, Червеният камък, Пчелин камък, Торлак, Момина скала.
Последната група е разположена около селата Гюргич и Белотинци.
От Белоградчик тръгват няколко пътеки, виещи се край Белоградчишките скали.
Вървейки по тях, всеки може да изпита преклонение пред мощта на природата и да се потопи в уникалното преживяване - да "доизмислиш", да "досътвориш" легендарните образи.
Пръв през 1841 година пътешественикът Жером Бланки описва фантастичното скално видение Белоградчик с думите: "Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик."
През 2009-а Белоградчишките скали участваха в световно онлайн-допитване за определянето на новите седем природни чудеса на света, но останаха извън подреждането.

От forthenature.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google