Забележителности Очите на България

balgari.bg

Очите на България

Седемте рилски езера

Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното - това са имената на "космическите очи" на България, Седемте рилски езера.
Намират се в Дамгския дял на Северозападна Рила. Разположени са стъпаловидно между 2100 и 2500 метра надморска височина във вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си от поточета. Уникални високопланински цветя, клек, лечебна хвойна растат при езерата.
Името на всяко от Седемте езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро.
Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата - водата му е така прозрачна. Следващо по надморска височина е Окото, то има овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - 37.5 метра. Бъбрека с най-стръмните брегове от цялата група. Близнака е най-голямото езеро, то е "двойно", във водите му се оглежда острият шип на връх Арамлиеца. Трилистника има неправилна форма, бреговете му са ниски. Най-плиткото езеро е Рибното, а най-ниско е Долното. В него се събира водата, която изтича от останалите. То дава началото на река Джерман.
До Седемте рилските езера може да се стигне откъм Сапарева баня или откъм Рилския манастир.
Всяка година през август Бялото братство отдава почит на природата и на Учителя именно тук, на Седемте рилски езера.
На 17 юли 2007 г. изследователят на водните кристали доктор Масару Емото заедно с още 60 души (както и други 300 групи хора в цял свят) произнася молитва за мир и благодарност чрез водата на Бъбрека - там, където според него "нищо не спира контакта с вселената".

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google