Забележителности Книжовна школа залага на краснописа

balgari.bg

Книжовна школа залага на краснописа

Етрополският манастир "Света Троица" се намира на около 5 км източно от Етрополе.
Обителта е градена през средновековието.
При подновяването на манастира през 1858 г. игуменът Хрисант открива сред развалините на старата църква плоча с надпис, указващ годината на основаването на манастира - 1158 г. Тази плоча вграждат в основите на новостроящия се храм.
В началото на шестнайсети век в Етрополския манастир вече работи една от най-активните и големи български книжовни школи - Етрополската (Варовитецката). Варовитецката книжовна школа се прочува в целия православен свят с богатата украса на книгите и със специфичния краснопис.
В скриптория на манастира се трудят краснописци, преводачи и художници. Те правят два вида книги - богослужебни, за църковната служба, и аскетични - съдържащи поучителни истории. Сред най-ценните е Евангелието от 1577 г., преписано от граматик Бойчо.
До нас са достигнали общо 76 ръкописа и имената на 26 монаси - книжовници. Сред тях е и основателят на школата йеромонах Даниил Етрополски, както и йе�ромонах Рафаил, дякон Йоан, даскал Койо, Василий Софиянин, дякон Драгул. Изпод перото на Даниил Етрополски излизат "Пролог за месеците от септемврий до февруарий", "Петогласник", няколко евангелия, които са не само произведения на книгописа, но и шедьоври на книгооформлението с пищните си начални страници, заглавки, винетки и концовки.
Освен скрипторий в манастира има богата библиотека, иконописно ателие и килийно училище. Голяма част от книгите на манастирската библиотека днес се съхраняват в Народната библиотека и в Националния църковен историко-археологически музей.
От иконописното ателие на обителта се оцелели около 30 икони. Изключителното интересна е храмовата икона "Св. Троица", рисувана от даскал Недялко през 1598 г. Тя е първата българска икона, която носи авторски подпис.
Около 1833 година жилищните крила и каменният ограден зид на манастира са преизградени. Новите сгради, опасващи днес живописно двора от запад и север, носят изцяло духа на Възраждането.
Манастирската църква е издигната между 1858 и 1860 г. от майсторите Иван Боянин и Георги от Брацигово. Преди да започнат строежа на църквата, майсторите изработват модел от 7 оки чист пчелен восък.
Църквата е зографисана едва през 1896-1907 г. от казанлъшкия зограф Петю Ганин. Стенописите са малко, а храмът отвън е украсен с каменни релефи.
Именно в светата обител е основан Етрополският таен революционен комитет - сам Левски го сбира през ноември 1870 г. За председател на комитета избрират Тодор Пеев�- главен учител в Етрополе, основател на читалището, революционер и писател.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google