Забележителности Злато на седем хилядолетия

balgari.bg

Злато на седем хилядолетия

Най-голямото количество обработено злато от V хилядолетие пр. Хр. е открито у нас.
През 1974 година при изкопни работи кай Варненското езеро, на 4-ри километра западно от центъра на града, на повърхността излизат златни и сребърни предмети със странна форма и украса. Специалистите са категорични, че находките представляват гробен инвентар, дарове към погребаните в халколитно гробище, датиращо от V хилядолетие, около 4200-4000 година пр. Хр.
От разкопаните 7500 кв. м са разкрити 294 гроба и над 3000 златни предмета, изработени с много вкус и изящество. Общото тегло на съкровищата е около 6.5 кг. В некропола археолозите откриват три различни типа погребения и начин на полагане на тленните останки - по гръб и с изпънати тела, в свито положение, т. нар. ембрионална поза, както и символични погребения, при които в гробовете вяча тела, а само погребални дарове (практика за отдаване на почит към починали далеч от дома -паднали в битка, по време на пътуване или др.).
Във всеки от трите вида гробове учените откриват предмети, които трябва да служат на покойниците в задгробния им живот - глинени съдове с богата украса, предмети от благородни или неблагородни метали с декоративна функция, изработени от кост стилизирани човешки фигури, изобразяващи идоли.
Изобилие от златни предмети има в празните гробове - при символичните погребения. В тях също са поставяни съдове и инструменти. В някои от гробовете са открити символично оформени лица от глина с богата украса. Само в един от разкопаните гробове (№ 43 по реда на откриването) са намерени 990 златни предмета с тегло над 1.5 килограма.
В гроб № 43 лежат останки на мъж на около 45 години, с висок за епохата си ръст - 170 см, и атлетично телосложение. НИ на двете му ръце има по една масивна златна гривна, както и нанизи от раковини и златни мъниста. Пищно украшение, наподобяващо широка яка, украсява шията и гръдта му. Огърлието е съставено от златни пластинки и скъпоценни камъни, с каквито са обшити и дрехата и шапката му. В гроба са открити и много сечива от мед, кремък и съдове от глина. Всичко това разкрива на учените, че става дума за погребение на знатен вожд или жрец.
Находката от Варненския халколитен некропол е най-голямото обработено от човешка ръка злато от тази епоха.
То може да се види в залите на Археологическия музей в морската ни столица.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google