Забележителности Обител, която помни Асеневци

balgari.bg

Обител, която помни Асеневци

Арбанашкият манастир "Св. Никола" е основан през 1240 година.
След падането на Търново в 1393 г. поед османска власт е разрушен. Чак през 1680 г. обителта е възобновена, тогава е построена и сегашната църква. По същото време е издигнат и параклисът "Св. Илия", чиито стенописите са запазени и до днес.
През седемнайсети и осемнайсети век църквата е енорийска на с. Арбанаси. През 1798 г. при кърджалийско нападение храмът е ограбен и почти разрушен, но десет години по-късно е възстановен. През 1833 г. по инициатива на отец Зотик от Преображенския манастир със средства, събрани от местното население, се извършва обновление, построени са жилищните сгради и дворът е ограден със зид.
Арбанашкият манастир се превърнал в девически и негова първа игуменка станала Теодора Христова от Търново. През 60-те години на деветнайсети век тук живеят около 30 монахини. В обителта отсядат Левски, Матей Преображенски, Стефан Стамболов.
След Освобождението Арбанашкият манастир запада, а през 1913 г. земетресението срива сградите, само църквата оцелява. Впоследствие манастирските сгради са издигнати отново.

Църквата "Рождество Христово" е най-старата запазена сграда в манастира - от края на седемнайсет век е. От оригиналния й вид е запазена само западната част, източната е пристроена през деветнайсети век. Храмът е в типичния за арбанашките църкви стил - еднокорабен, покрит с полуцилиндричен свод, с наос и женско отделение. Запазените в западната част стенописи датират от седемнайсети-осемнайсети век. На източната стена са изобрзени сцената "Възнесение Богородично" и откъси от живота на свети Никола. На южната и северната стена са запазени композиции от "Акатист Богородичен" и "Празниците", а на западната - от "Менология". Върху свода е голямото кръгово изображение "Ангел на великия съвет".
Интерес представляват старият иконостас с полихромна дърворезба от седемнайсети век.
Църквата в Арбанашкият манастир притежава и един метален полилей, изработен в Нюрнберг подарен й през 1746 г., и дървен кръст, обкован изцяло със сребро и украсен с емайл и разноцветни камъни.
През 1716 г. от север на църквата е издигнат параклисът "Св. Илия". В него се намират интересни икони - "Св. Никола", "Огнено възхождение на св. Илия", "Христос Вседържател" и "Богородица Пътеводителка", рисувани в началото на осемнайсети век. Иконите, както и стенописите носят почерка на тревненските художници.
 
Още за обителта - на www.svnikolai-chudotvorec.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google