Забележителности Крепост с изглед

balgari.bg

Крепост с изглед

На запад от с. Мезек, на възвишението Калето, се издигат руините на една от най-добре запазените средновековни крепости по нашите земи. Това е и най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите.
Според Константин Иречек това е известната от писмените източници крепост Неутзикон. На друго мнение са Б. Димитров и А. Ханджийски, които предполагат, че на това място се е намирала крепостта Версиникия, край която през 813 г. хан Крум разгромява византийските войски и завладява Тракия.
Стените на крепостта ограждат площ от около 7 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110 на 60 м, изградени са от ломен камък, споен с бял хоросан. Отвън са прошарени с два четириредови пояса от тухли. Има девет кули, високи повече от 10 м, пет от които са разположени на южната кpепостна стена, две - на западната, и по една на северната и на източната стена. Били са свързани с дървени стълби.
Кулата, разположена в югозападния край на крепостта, е най-интересно устроена. Тя е и най-голямата и най-добре запазена. Била е на три етажа, горните два - с бойници. Етажите са отворени към вътрешността на крепостта така, че имат кръгов обстрел.
Северната страна е с дебелина от 1.90 м и е изградена над труднодостъпен ров. Интересен е входът на крепостта. Той се намира в чупка на западната крепостна стена. Построена е така, че нападателите да попаднат в клопка на малка площадка, която може да бъде обстрелвана от две страни.
Дебелината на южната страна е 2.60 см, източната и западната са дебели по 2.30 м.
Северната кула е била предназначена за затвор.
Намерените при проучването на крепостта материали показват, че на това място е имало старо тракийско селище още от желязната епоха.
Построяването на крепостта е датирано през епохата на византийския император Алексий I Комнин (1081-1117). Тя е функционирала до османското нашествие в края на ХIV в.В нея е имало зърнохранилища, открити са железни върхове на стрели, шпори и конски подкови, свидетелстващи за ежедневието на войниците от гарнизона.
В началото на XX в. от крепостта Мезек се взимат камъни за строеж на турски казарми в Свиленград.
Крепостта е обявена за археологически паметник на културата от национално значение през 1968 г.
Освен невероятната гледка към живописната околност на Мезек при ясно време от кулите се открива приказен изглед към Бяло море.

Още - на www.mezek.net
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google