Забележителности Уникална гробница разказва за живота на траките

balgari.bg

Уникална гробница разказва за живота на траките

През декември 2000 г. в могилата Рошавата чука до с. Александрово, Хасковско, екип от археолози, ръководен от д-р Георги Китов, прави едно от най-значимите открития в българската археология.
Височината на могилния насип е около 15 м‚ а диаметърът му надхвърля 70 м. От източната му периферия започва коридор с дължина повече от четиринайсет метра, който преминава последователно в правоъгълно и кръгло помещение.
Тук учените попадат в тракийска гробница от IV в. пр. Хр. с невероятно добре запазени стенописи. Художествената украса на древното съоръжение е уникална.
Със своите стенописи и архитектура гробницата е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и е сред най-големите, открити досега.
Александровската гробница има дълъг около 15 метра коридор. Входът, чиято фасада е разрушена още в античността, се намира на изток. От коридора се влиза в правоъгълна камера. Покривната й конструкция е с форма на трапец. Проходът между коридора и преддверието е с правоъгълна форма. Оттук се влиза в кръглата камера, чийто диаметър в долната част е 3.30 метра, а височината й - 3.40 метра.
Постройката е играла ролята на хероон (храм мавзолей). Малката височина на коридора и двата входа е налагала посетителят да мине през тях ниско приведен, озовавайки се в свят от цветове и фигури, растителни и геометрични мотиви, изображения на пешаци и конници, домашни и диви животни. Те са изпълнени неочаквано реалистично, имат изключителна научна, художествена и изворова стойност.
Стенописи украсяват изцяло кръглата и правоъгълната камера и малка част от коридора. Ловни, бойни сюжети, както и сцени от погребално угощение се редуват с монохромни пояси и пояси с орнаментална украса.
Изображенията в първата камера са предимно едноцветни или орнаментални. Над входа за централното помещение са разположени конник и нарисуван срещу него пешак в момент на двубой.
Най-разнообразни и богати са стенописите в кръглата погребална камера. Тя е украсена с шест хоризонтални, разположени един над друг пояса. Два от тях са с фигурална украса.
Най-добре е запазен поясът с изображения на ловни сцени - лов на глигани и елени. Особено важни и с научна стойност са изображенията на конниците. Те са облечени с туники, някои са с панталони. Въоръжени са с копия и мечове. Формите на оръжията обогатяват представите за тракийското въоръжение.
Впечатляващи са фигурите на конете и детайлно представената амуниция, която според цветовете е от златни, сребърни и бронзови апликации. Върху главите на конете са изобразени украси с форма на лабрис (двойна брадва).
В единия от поясите е направено едно от най-интригуващите и загадъчни открития в гробницата. Това е украсеният в червено монохромен пояс, където се вижда врязано с остър предмет изображение на млад мъж в профил. Над него има надпис с гръцки букви, разчетен като "Кодзимасес Хрестос". Според тълкуванието първата дума е лично име от тракийски произход, а втората - прозвище, което означава способен, умел, можещ. Така надписът може да се тълкува като Кодзимасес Майстора, а графитът представлява автопортрет и автограф на художника, изрисувал гробницата.
Над червения пояс има геометричен фриз от свързани свастики, оцветени в бяло и черно. Отдолу той е ограничен с йонийска кима, а отгоре - от тясно бяло поле с вписани в него червени точки.
През май 2009 г. отвори врати Музеен център "Тракийско изкуство в Източните Родопи", в който е разположено точно копие на намиращата се в непосредствена близост Александровска гробница. Културното наследство на траките в регионален обхват е представено чрез движими паметници на културата от периода на късножелязната епоха (VІ-І в. пр. Хр.). Тук може да бъде видяно златно съкровище, датирано около 4500-4000 г. пр. Хр.

Всичко за уникалната находка - на www.alexandrovo.com
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google