Забележителности Животоприемен източник в Странджа

balgari.bg

Животоприемен източник в Странджа

Голямобуковският манастир "Свети Животоприемен източник" ("Света Петка") е единственият действащ манастир в Странджа планина, намира се на 3 км източно от село Голямо Буково.
Обителта е основана през дванайсети векк върху основите на древно светилище. Според преданието святото място е посочено свише на Коста Янов от с. Голямо Буково, който боледувал дълго и оздравял, след като се измил с водата, която и сега блика от извора под манастирската църква.
Съществува хипотеза, че на мястото на днешния манастир през тринайсети - четиринайсети век се е намирал известният Парорийски манастир "Св. Григорий Синаит" - люлка на исихасткото движение.
Голямобуковският манастир е бил разрушен и е възстановен в периода 1873-1877 г., откогато датира и днешната църква. През 1903 г. монахът Гай разменил манастирското стадо овце срещу 1000 дка обработваема земя от изселващи се турци и така обителта се сдобила с много земи в този край на Странджа. Манастирът се замогнал и били построени нови стопански постройки, двуетажен каменен метох и воденици по Бялата река.
До края на 80-те години на двайсети век жилищните сгради на Голямобуковския манастир са ползвани като пионерски лагер. Към 1990 г. обаче манастирският храм е в руини, а сградите са превърнати в свинарници.
Благодарение на усилията на йеромонах Евтимий от с. Росен (Бургаско), който е превърнал възстановяването на обителта в лична мисия, манастирът постепенно се възражда от нчалото на 90-те години на двайсети век. Издигнати са наново църквата и жилищната сграда, които са и изографисани.
Манастирската църква е трикорабна псевдобазилика, построена за първи път през 1876 г., стенописите са подновени след 1990 г.
В олтарната й част се намира аязмото "Живоприемний източник", за което се смята, че лекува редица болести.
Манастирът е обявен за паметник на културата през 1954 г.
Храмовия си празник отбелязва на Светли петък.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google