Забележителности Бижутерски шедьоври край Преслав

balgari.bg

Бижутерски шедьоври край Преслав

През пролетта на 1978 г. в местността Кастана, недалеч от руините на Велики Преслав, лозари откриват изящни златни накити.
Следват разкопки, при които се установява, че съкровището е било укрито в каменната пещ на бедна землянка.
Преславското съкровище, както става известна находката, съдържа части от диадема и огърлица, цяла огърлица, няколко масивни обеци, пръстени, златни апликации на дрехи, скъпоценни камъни и бисери. Украсата на някои от предметите е изпълнена чрез сложната и скъпа техника на клетъчния емайл.
През Ранното средновековие вещите от злато с клетъчен емайл са оценявани като изключително луксозни. Правят се в императорския ергастерион (комплекс от работилници и ателиета) в Константинопол и много рядко - в ателиетата към дворовете на другите владетели. Формата и изработката на някои предмети от Преславското съкровище подсказват, че в българското ателие са познавали изкусната техника.
Огърлицата от Преславското съкровище е ненадминат шедьовър на средновековното златарство. Тя представялва наниз от седем двулицеви плочки, свързани на шарнир посредством къси ленти, фино изплетени от златна тел. От плочките на нежни верижки висят седем капковидни медальона, обрамчени с бисери. Върху плочките и медальоните с разноцветен емайл са изобразени светци, птици, растителни орнаменти и др. На средния медальон е образът на Богородица Оранта (Молещата се).
Особено впечатляваща е диадемата. Изключителната й художествена стойност я нарежда сред паметниците на българското културно наследство със световно значение. На централната плочка на диадемата е изобразено възнесението на Алексанър Македонски на небето с колесница, теглена от грифони. На останалите четири има грифони и кучета птици.
Скъпоценните предмети от Преславското съкровище несъмнено са една малка част от т. нар. дворцова ризница - съкровищницата с царските инсигнии. От историческите извори е известно, че тези инсигнии са заграбени от византийците, когато завземат българските земи.
Днес Преславското съкровище може да се види в Археологическия музей във Велики Преслав.

От www.nasamnatam.com

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google