Забележителности Отворени двери

balgari.bg

Отворени двери

Девическият манастир "Света Троица" в Ново село, недалеч от Априлци, има богата история. Основан е през 1830 г. като семеен манастир. Включва еднокуполна църква и параклис, посветен на "Св. Иван Рилски". През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от Рилския манастир. Първите обитатели на светото място били 40 монахини от съседните села.
По време на Априлското въстание през 1876 г. в продължение на девет дни просъществува Новоселската република. Краткотрайната свобода е платена с много кръв, пожари и разрушения. Почти целият днешен град Априлци (тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река), са изпепелени. Повечето от монахините в "Света Троица", заедно със свещеник Георги Христов, който поддържа защитата на манастира, са изклани. Храмът е ограбен и опожарен.
И до днес в параклиса зад църквата, който е превърнат в музей, са запазени останките на мъчениците. След Освобождението манастирът и параклисът са възстановени с доброволния труд на хората от близките села.
Новоселският девически манастир "Света Троица" е обявен за паметник на културата.
Макар че в него днес няма монахини, обителта се поддържа и пътниците, които искат да останат тук, могат да се подслонят в килиите.
Вратите на Новоселския манастир са отворени постоянно.

Етикети:
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google