Забележителности Най-голямата ни селска църква - с уникална архитектура

balgari.bg

Най-голямата ни селска църква - с уникална архитектура

И до днес се спори дали узунджовската "Успение Богородично" първо е била джамия, или християнски храм.
Легендата разказва за зазидани християнски кръстове и тайни символи в колоните на молитвения дом.
Това се счита за доказателство, че християнството е първо, а ислямизирането - по-късно.
Каменните лалета по фасадата - "подписът" на майстор Лалю, строителя на храма, също говорят за православното минало на църквата.
Според историците обаче днешната църква, издигната преди повече от пет века, е започнала да функционира като джамия.
Финансирането на строежа е било поето от Синан паша, който дарил 30 хиляди гроша за построяване на комплекс от религиозен храм, кервансарай, имарет и хамам. Джамията е била действаща до Освобождението, след което е била занемарена.
Зданието започва да приютява християни от момента, в който в Узунджово се срутва църквата "Свети Йоан Кръстител", изградена през 1857 година. Тогава узунджовското църковно настоятелство взема решение да приспособи изоставената джамия за хриситянски храм.
Узунджовци обаче се разбунтуват срещу идеята. Взима се решение сградата да бъде разрушена и от строителния материал да бъде съградена нова църква.
След тригодишни спорове надделява мнението, че все пак джамията трябва да бъде запазена за поколенията и преустроена в църква.
През 1906 г. мюсюлманският храм и принадлежащият му имот са преотстъпени от Турция на България и преустройството му започва. То е възложено на майстор Вангел от Дебър. Тогава е изграден олтарът с иконостаса и част от орнаментите, характерни за православието.
От върха на купола е свалена старата емблема - полумесец и звезда, редом с която се издигало и голямо разцъфнало лале, чиито тичинки се сплитали в кръстен знак. На нейно място е поставен позлатен кръст.
През 2007 г. е извършен основен ремонт на храма. Подновена е медната обшивка на купола, отново са позлатени кръстовете. Реставрирани са стенописите на купола и запазените икони, като липсващите свети изображения били изработени наново.
Най-голямата селска църква в страната има уникална архитектура.
Куполът на храма е съграден от закрепени върху квадратна основа тънки тухли и е с формата на полукълбо. Той се прихваща и укрепва от външна каменна стена. Самата тя има форма на правилен осмоъгълник. Върху фасадите на всяка от четирите укрепващи стени е издялана интересна релефна украса - халка, закрепена на трапецовидна основа.
Стените на църквата са от масивен камък, като за по-голяма здравина отделните парчета са захванати един за друг чрез зъбци. Повторно те са закрепени помежду си с метални скоби, споени с олово.
Иконостасът на църквата "Успение Богородично" е дело на майстора дърворезбар Уста Дарин Божков. Размерите му - 8.80 на 14 м, го нареждат сред трите най-внушителни иконостаса в страната. Уникален детайл е дърворезбованата молитва, изписана на глаголица. Всъщност узунджовската "Успение Богородично" е единствената църква у нас, в чийто иконостас има вплетена глаголична молитва.
Част от украсата на храма са монтираните на прозорците изящни витражи със стъклопис, изобразяващи сцени от живота на Божията майка. Този вид декорация е характерен предимно за католическите храмове. При реставрацията през 2007 г. са открити и два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google