Забележителности Космическата звезда на България

balgari.bg

Космическата звезда на България

Розетата от Плиска е средновековен артефакт, намерен в старата столица Плиска през 1961 година. Откритието дължим на археолога Станчо Ваклинов.
Розетата е датирана в периода VII-IX век, диаметърът й е 38 мм. Представлява звезда със седем лъча с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака. В центъра й има халка, за която розетата е висяла успоредно на земята. На гърба е изобразен знакът ІYI, който се среща в над 160 други надписи и гравировки. Розетата от Плиска е излята от бронз в калъп, което означава, че екземплярът не е единичен.
Пръв Веселин Бешевлиев лансира тезата, че седемте лъча и знаците върху тях са свързани със седемте планети - Юпитер, Сатурн, Марс, Венера и Меркурий, към които древните причислявали Слънцето и Луната.
Същото твърди и Александър Алексиев-Хофарт. А доц. Иван Танев дори прави опит да разчете наименованията на небесните тела, изписани върху древния медальон.
Върху розетата от Плиска има два кръга символи и учените считат, че външният отговаря на планетите, а вътрешният - на дните от седмицата.
Прабългарите определяли дните за битки така, че да донесат победи, именно като използвали розетата, смятат изследователи.
Седем са не само небесните светила и дните на седмицата, но и чакрите (енергийните центрове в тялото), дефинирани най-напред от съседите ни в прародината. 
В древността само ханове и жреци притежавали сакралния символ.

Още за символиката на розетата - на http://bolgari.net
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google