Забележителности Обител край Мулдава пази памет за Апостола

balgari.bg

Обител край Мулдава пази памет за Апостола

Мулдавският манастир "Света Петка" е основан през четиринайсети век, но малко след това е опустошен от османците.
За първи път след разрушаването му сведения за обителта са открити в Станимашкото (Асеновградско) евангелие от 1519-1538 година.
Мулдавската света обител е разрушавана и възстановявана няколко пъти, като за последно е възобновена през 1836 г. от игумен Антим.
През Възраждането Мулдавският манастир е бил важно книжовно средище, разполагал с богата библиотека със стари и редки ръкописи, по-късно разграбени и унищожени. Към манастира е съществувало и килийно училище до 1888 г.
Днес Мулдавският девически манастир е постоянно действащ и в него могат да се видят запазените жилищните и стопанските сгради, главната църква с камбанария и аязмото.
Манастирският двор е ограден с високи каменни зидове. От строените през Средновековието сгради са запазени основите и част от стените на жилищните помещения, върху които са издигнати днешните. А в западната част на комплекса се е съхранила изцяло куполната магерница, датирана от XVI-XVII век.
Сегашната църква е издигната през 1836 г. и представлява голяма трикорабна безкуполна псевдобазилика с вътрешен и открит притвор, в югозападния ъгъл се извисява камбанария. От старата архитектура на храма са запазени притворът, откритата галерия и камбанарията, която е строена през 1894 г. от майсторите Георги Кръстев и Киро Тодоров от Асеновград. Църквата е изписана през 1840 г. от тревненските зографи Кръстьо Захариев и синовете му Петър и Георги. В галерията до входа са изографисани фигурите на Кирил и Методий, а вътре - на Климент Охридски, Наум Преславски, Евтимий Търновски и Теодосий Търновски.
Източната стена на притвора е заета изцяло от пространната композиция "Страшният съд". На северната и южната стена са намерили място сюжетите "Сътворението на света", "Апокалипсис" и "Деянията на апостолите". Интерес представлява ктиторският портрет на дарителя Петко Хаджинеделчев и сина му Неделчо от Чирпан. Двамата са изобразени в цял ръст, облечени в дълги народни носии.
През 1946 г. манастирският храм се срутва, но през 1951 г. е реставриран.
Аязмото е построено през 1888 г. и се намира на 20 м извън манастирския комплекс.
Мулдавският манастир "Света Петка" често е приютявал Апостола при странстванията му. Запазено е скривалището на революционера под игуменарницата, а на входната врата е поставен негов барелеф.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google