Забележителности Наричат го Българския Стоунхендж

balgari.bg

Наричат го Българския Стоунхендж

Докато работи по проучването на тракийския култов храм край с. Старосел, на 10 км югоизточно от град Хисаря, край Старо Железаре Георги Китов открива 24 вертикални каменни плочи с височина от половин до два метра и диаметър 6.5-7 метра.
Определя я като тракийска обсерватория, макар науката да не е съвсем наясно какво е било предназначението на т. нар. кромлех - съоръжение от побити в кръг каменни блокове. Такива в Европа има открити до момента още три - Карнак в Бретан, Франция, едно мегалитно съоръжение в Белгия и прочутият Стоунхендж във Великобритания.
Характерно за комплекса край Старо Железаре е, че няма редуване на високи с ниски менхири, което го прави сроден на типичните кромлехи в Западна Европа. Макар блоковете да са от трошлива песъчлива скала, при разкриването им те са били  добре запазени. По северния полукръг на окръжността камъните са по-високи, отколкото по южния, размерите им също са различни.
При разкопките върху изравнената площадка над древното съоръжение са намерени керамични фрагменти от съдове, датиращи от началото на V в. пр. Хр.
Според учените, които провеждат археологически и астрономически проучвания, този обект е бил използван от одрисите за измерване на годишния цикъл, равноденствията и слънцестоенето, които са играли съществена роля в обредите и стопанския календар на древните траки.
Съществува и хипотезата, че находката е много по-стара.
Комплексът край Старо Железаре е вторият у нас "Стоунхендж" и е по-голям от първия - мегалитния комплекс край с. Долни Главанак в Източните Родопи.
Днес старожелезарският кромлех е застрашен от разруха.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google