Забележителности Свидетелство за древност

balgari.bg

Свидетелство за древност

Могилният некропол в местността Мишкова нива се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция.
В центъра на древното тракийско светилище е Голямата могила. В южната й част се издига монументален градеж с външен диаметър 25 м и височина 1.80 м, състоящ се от 3 реда блокове от бял местен мрамор. В южната част на кръга има вход към гробница с покрит дромос и кръгла куполна камера. Входът е бил увенчан с фронтон, украсен с щит, копие и две разтворени длани. При западната стена на дромоса е открито правоъгълно помещение, изградено с ломени гранитни камъни, с материал и техника, различни от онези на гробницата. От същите ломени гранитни камъни е изграден вътрешен каменен кръг, който огражда големи гранитни плочи - останки на разрушен долмен. Открити са още мраморни жертвеници на Аполон Аулариос, надпис с посвещение на Херакъл и оброчни плочки с изображения на тракийския конник, кито могат да се видят в музея на Малко Търново.
Култовото съоръжение в Мишкова нива е свещено място, което еволюира от мегалитен паметник (долмен) от средата на II хил. пр. Хр. до светилище. Тази трансформация вероятно е станала в началото на интензивното разработване на близките железни рудници. Долменът е използван като място за почитане на митичен прародител. През по-късен период останките от долмена и оградата му, превърнати в място за прослава на обожествения прародител, са вписани в свещено оградено пространство (теменос), в което вече е почитан бог Аполон. Светилището е използвано до края на античността - IV-VI в.
В близост до съоръжението в Мишкова нива, в седлото между върховете Голямо и Малко Градище, се намира странен обект, останал дълги години под забрана, след като през 1981 година археологическа експедиция на Комитета за култура, водена от Кръстю Мутафчиев, сътрудник на Людмила Живкова, в която участва и племенницата на Ванга - Красимира Стоянова, започва разкопки, за които се твърди, че са на гроба на египетската богиня Бастет.
Древните паметници на Мишкова нива са застрашени от разруха.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google