Забележителности Манастирът сред полето

balgari.bg

Манастирът сред полето

Араповският манастир "Света Неделя" е един от големите български манастири. Играл е важна роля за духовното и политическото ни възраждане през ХІХ век.
Той е единственият български манастир, строен по време на османското робство сред полето. Намира се в землището на с. Златовръх, на осем километра източно от Асеновград. Основан е през 1856 г. първоначално като обикновено монашеско общежитие край старото аязмо. Но само три години след това се превръща в манастирски комплекс.
За негови основатели се смятат архимандритите Софроний и Герасим. В средата на манастирския двор се издига внушителна трикорабна, триабсидна каменна църква с един купол и преддверие. Построена е през 1859 г. и е интересен паметник на българската възрожденска архитектура. Изобщо в архитектурно отношение Араповският манастир се отличава с разнообразие, оригинални хрумвания и смесица от стилове и предпочитания в изграждането на дву- и триетажни сгради.
Своеобразен акцент в манастирския комплекс е оригиналната жилищна кула, строена според преданието от самия Ангел войвода от близкото село Новаково. Днес тя е реставрирана и обновена.
Араповският манастир е забележителен преди всичко с изключително интересната живописна украса на своята църква, дело на известния живописец Георги Данчов - Зографина, съратник на Левски. Ръководен от силно родолюбиво чувство, той за пръв път в историята на българската живопис рисува сцени от живота на свети Кирил и свети Методий. Двамата братя са представени като създатели на славянската азбука, покръстители на цар Борис І и просветители на българския народ. Пресъздадени са и образите на редица български светци като Иларион Мъгленски, патриарх Теофилакт, патриарх Евтимий, Манасий Габровски и др. Над южната врата на църквата с прецизност и изискан вкус са изписани образите на св. Атанасий Александрийски и на Богородица с Младенеца.
Над северната и южната входна врата на храма са запазени ктиторски надписи, в които са вписани имената на всички дарители на обителта. През 1920 г. при земетресение куполът на църквата сериозно пострадва, стенописите в него също са унищожени. По-късно е възстановен, а стенописите - отново изрисувани.
Извън манастирския двор, недалеч от северната му порта, се намира и аязмото с параклис, по стените на който също има стсенописи. Чешмата в него е една от най-интересните каменни манастирски чешми. Лицевата й страна се състои от пет големи каменни блока: един е корниз, два странични като полуколони и два, образуващи тялото с релефни фигурални изображения. Непосредствено над чучура са изсечени пет стилизирани кипарисови дръвчета, а над тях - два лъва, застанали един срещу друг и разделени от кръст. И тук е представена сцената с покръстването на Борис Михаил, макар и в по-различен композиционен строеж.
През Възраждането в Араповския манастир е основан таен революционен комитет, ръководен от самия игумен - отец Гервасий.

 
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google