Забележителности Делва жълтици издига манастир

balgari.bg

Делва жълтици издига манастир

Дивотинският манастир "Света Троица" се намира северните склонове на Люлин планина, на около 10-ина километра от село Дивотино, недалеч от Банкя.
Манастирът е основан през XI век и е един от най-старите и запазени манастири около София.
Според легендата обителта е построена от мъж и жена, които намерили делва с жълтици, докато орели нивата си. Съпрузите решили да издигнат манастир с имането, натоварили делвата на едно магаре и казали, че ще започнат строежа на мястото, където магарето падне и умре.
Градежът на обителта започнал през 1046 г., сто години след кончината на св. Иван Рилски.
Местността, където е била открита делвата, и до днес е известна като Имането.
От стария манастир не е останало много - част от иконостаса и три стенописни икони.
По време на кърджалийските набези в края на 1806 г. светата обител не е пощадена - стадата му овце, крави, коне и волове са заграбени. Преданието обаче разказва, че предводителят на кърджалиите - Хасан Ходжа, бил ударен от гръмотевица и умрял на място. Уплашените кърджалии го погребали и побегнали, като оставили добитъка на манастира.
Дивотинският манастир е поддържал килийно училище и е приютявал Апостола.
По време на робството обителта е опожарявана три пъти.
Църквата и манастирските сгради в сегашния си вид са построени през 1902 г. Църквата е в атонски стил и представлява малка, еднокорабна и кръстообразна постройка.
"Света Троица" е известен сред местните хора като Царски манастир - Фердинанд го е посещавал често. Монархът дори подарил две каляски на тогавашната игуменка, майка Клавдия.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google