Забележителности Звездна карта или древен космодрум?

balgari.bg

Звездна карта или древен космодрум?

altПлатото Белинташ в Родопите все още не е разкрило всичките си загадки.
За него знаем повече легенди, отколкото научни факти. Всички, които са го посетили, твърдят, че Белинташ е едно от магичните места в магичната българска земя.
На 30 километра югоизточно от Асеновград по посока Кърджали, на надморска височина 1225 м се намира скалната площадка, дълга към 300 и широка 40 м, която древните нарекли Камък на познанието.
Тук е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий.
На горната площадка на скалата са издълбани кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала, които според някои учени представляват карта на звездното небе. Предполага се, че тази звездна карта е на около 7000 години. Не знаем какво са наблюдавали бесите от каменната си астрономическа обсерватория, но една доста по-късна легенда разказва, че ковчегът на Ной акостирал на Белинташ и тук за скалата бил вързан спасителният за човечеството кораб.
На платото има издълбани и три кладенеца. Те представляват правилни цилиндри с диаметър 1.50 м и дълбочина 2.30 м. Стените им са абсолютно гладки. За учените все още е загадка как са "изрязани" кладенците. Останки от изкуствено издигната стена откриха археолози от НИМ. Стената е опасвала платото и вероятно е отделяла най-сакралната част на светилището.
Много хора, искащи да стигнат до Белинташ, споделят, че нещо неочаквано се случва по пътя към високите скали и ги спира.
През 90-те години Белинташ нашумя с честите посещения на екстрасенси от България и чужбина, които използват мястото за "зареждане" с космическа енергия. На международната научна конференция на уфолозите, проведена през 2001 г., учени определят скалното плато на светилището Белинташ като космическа площадка на НЛО.

Източници: http://bg.wikipedia.org и http://www.beinsadouno.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google