Забележителности Магурата крие още загадки

balgari.bg

Магурата крие още загадки

alt

Пещерата Магурата се намира на около 17 км от Белоградчик, съвсем близо до село Рабиша.
Издълбана е във варовиковата Рабишка могила, висока 461 м. Дължината на откритите досега галерии на Магурата е близо 2500 м.
Магурата се състои от главна галерия, ориентирана в посока югоизток-северозапад, и три странични разклонения. Залите са с размери - дължина над 200 м, ширина повече от 50 м и височина над 20 м.
В съседство с пещерата се намира Рабишкото езеро - най-голямото по площ вътрешно езеро в България. Дълбочината му достига 35-40 м.
Фантастични са образуванията в пещерата - сталактити, сталагмити, сталактони. Някои от тях впечатляват с размерите си - "Големият сталактон" е висок над 20 м, а диаметърът на основата му е 4 м, "Падналият бор" е най-големият сталагмит в изследваните български пещери - дължината му е над 11 м, диаметърът в основата - около 6 м.
Рабишката могила, в която е образувана пещерата, представлява малка моноклинала - остатък от мезозойската мантия на Белоградчишката гънка. Три системи основни пукнатини са послужили като главни водопроводящи пътища за развитието на карстовия процес във варовиците.
Трите етапа в развитието на Магурата се потвърждават и от нейния асиметричен план. Страничните й зали и коридори са развити в югозападната част на Рабишката могила, от която страна са проникнали водите.
Приема се, че образуването на пещерата Магура е започнало преди около 15 милиона години.
Уникални скални рисунки са разкрили изследователите на Магурата по стените на пещерата. Те са многопластови и от различни епохи, изобразяват танцуващи женски фигури, танцуващи и ловуващи мъже, животни, "шахматни" пана, слънца, звезди, оръдия на труда, растения. Слънчевият годишен календар от късния енеолит и добавки през раннобронзовата епоха е с голяма прецизност на записите. Учените смятат, че чрез рисунките се е съхранявала информацията в празничния календар на древните. Изображенията в Магурата имат аналогии с известни праисторически културни центрове в Италия, Иберийския полуостров и Предна Азия.
Пещерата заедно с района около нея е обявена за природна забележителност.

Още - на www.magura-cave.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google