Забележителности Света обител, пазена от чудни сили

balgari.bg

Света обител, пазена от чудни сили

alt

На 7 км от старата столица, под пещерите на скалния венец на Беляковско плато, се намира Преображенският манастир.
Основан е през единейсети век като метох на Ватопедския манастир в Атон, автономност получава около 1360 г.
На сегашното си място обителта е издигната през 1825 г. от рилския монах отец Зотик.
Сградите на "Свето Преображение Господне" са разположени в правоъгълник около застлан с калдъръм двор, засенчен от стари асми.
Главната църква е започната през 1834 г. от участника във Велчовата завера майстор Димитър Софиянлията, а след обесването му е довършена от Колю Фичето.
През 1857 г. самоукият майстор завършва югоизточното крило с малката гостна и оформя главния вход с колонадата, по-късно изгражда и камбанарията с часовника.
Малката църква - "Благовещение", издига през 1863 г. върху подземния параклис "Св. Ап. Андрей". Строителството продължава и след Освобождението. През 1891 г. е завършен гробищният параклис "Възкресение Лазарово", а през 1894-та е издигната триетажна сграда с трапезария, магерница и игуменарница с библиотека.
Стенописите в църквата "Преображение Господне" са рисувани през 1849-1851 г. от Захарий Зограф. Големите икони от иконостаса също са негова работа.
В десния долен ъгъл на храмовата икона той е оставил подписа си, а в северозападния ъгъл на женското отделение е изписал и своя автопортрет. Иконостасът е на тревненски майстори.
По време на Руско-турската освободителна война в манастира е настанена военна болница, а след Освобождението руските бойци подаряват на манастира камбаните, полилеите и богослужебни книги за църквата.
В манастира се пазят ценни икони на тревненския майстор Папа Витан Млади и на Станислав Доспевски.
През 1991 г. камъни се свличат от скалите над манастира и събарят част от монашеските килии. Голямо парче скала се търкаля право към църквата, но се разцепва надве и минава от двете й страни, без да я засегне.

Източник: www.velikoturnovo.info

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google