Забележителности Средище на българщина

balgari.bg

Средище на българщина

alt

Село Жеравна, божествено кътче в източната част на Стара планина, близо до Котел, е архитектурен резерват.
Тук живеят около 500 жители, някои от къщите са на повече от 300 години.
Селището възниква през дванайсети век. В занаятчийски и културен център се превръща през Възраждането. Днес Жеравна е един жив музей, който пази паметта на безименните майстори, съградили дървените домове, и на видните жеравненци, закърмени с хармонията на това място.
Сред най-големите българи, родени тук, са Йордан Йовков, Сава Филаретов, Райно Попович.
Музейното дело в селцето дължи много на Раю Топалов, а родовата памет на Жеравна - на Ана Нягулова, автор на изследване за селището.
В Жеравна можете да посетите къщата музей на Йовков, на Филаретов, на Руси Чорбаджи, един от най-богатите хора в края на деветнайсети век тук, всяка от чиито стаите е с определено предназначение - за гости, всекидневна, кабинет и т. н.
Уникална дърворезба и стари икони има в църквата "Свети Николай", близо до нея е и сградата на метоха, принадлежал на Хилендарския манастир. Тук, в метоха, е направен препис на "История славянобългарска" на Паисий според някои учени.
Жеравна е известна многобройните си чешми.
Тук се провежда уникален фестивал на народната носия.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google