Забележителности Бунтовна обител

balgari.bg

Бунтовна обител

alt

Плаковският манастир "Свети пророк Илия" се намира на 18 километра от старата столица, построен е през тринайсети век, но при падането на страната ни под турско владичество е разрушен. Възобновяват го век по-късно, но оттогава многократно бива плячкосван и опожаряван.
През 1835 г. в Плаковския манастир се организира Велчовата завера, след потушаването на която манастирът е разрушен до основи. Сто години по-късно тук монтират паметна плоча, на която четем имената на деятелите на заверата, сред които и игуменът на обителта отец Сергий.
През 1845 г. е построена църквата "Св. Илия" - образец на атонския тип църковна архитектура, еднокорабна, с открит притвор, с три високи абсиди, с шест цилиндрични колони с капители.
През 1856 г. Кольо Фичето издига една от най-високите камбанарии у - 26 метра. Десет години по-късно вече са изградени три двуетажни жилищни крила, разположени П-образно. През 1949 г. обаче пожар изпепелява голяма част от жилищните сгради и днес е запазено само едно от крилата и магерницата.
Плаковският манастир в момента се възстановява с благословията на Великотърновския митрополит Григорий, който е негов духовен глава.

Още за светата обител - на www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google