Забележителности Градът на победата

balgari.bg

Градът на победата

altНикополис ад Иструм (Град на победата на Дунав) се намира на 18 км северно от Велико Търново и на 3 км югоизточно от c. Никюп, на левия бряг на река Росица.
Археолозите проучват Никополис ад Иструм от началото на двайсети век.
Градът е основан през 102 г. от император Траян в чест на римската победа над даките. Състои се от две части. По-голяма е северната укрепена част, югоизточната е значително по-малка. Общата площ на древното селище е 21.55 хектара.
Градът бил планиран по т. нар. Хиподамова система (улиците се пресичат под прав ъгъл, ориентирани са по посоките на света). Днес можем да видим останките на одеона (малък театър), централния градски площад (агора) с останки от околовръстна колонада, сградите около площадното пространство, булевтериона (градски съвет), част от голяма обществена баня, както и две от портите на укрепителната система.
На 200 м западно от града са останките на водния резервоар, пълнен от специално изграден водопровод. Дължината му е 25 км, пресича долината на река Росица по висока 18 м и дълга 3000 маркада, капацитетът на съоръжението е 16 000 л на денонощие. Началото му е при пещерата край село Мусина.
Градският площад бил на по-високо ниво от улиците, установили са учените. В севрозападната му част се е намирала сграда, за която се предполага, че е изпълнявала функциите на градски съвет. В югозападната част е разположен малък театър, събиращ до 400 души.
Сграда, която напомня трикорабна базилика, се намира в непосредствена близост с античния площад. Вероятно централната зала е служела за разходки, делови срещи и разговори под закрит покрив.
Разнородният етнически и социален състав на жителите на Никополис ад Иструм е причина за многообразие в погребалните обреди. Покойниците са били кремирани, полагани в "плоски" гробове или в саркофази. Фамилните гробници на заможни граждани са били украсявани с колонади, екседри, фронтони и статуи. Върху някои от надгробните съоръжения са били издигани могили.
В Никополис ад Иструм е намерена и статуя на Асклепий - една от петте скулптури на лечителя, открити в целия свят.
Днес тя е в Историческия музей във Велико Търново.

Източник: http://tarnovo.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google