Забележителности Сакралната обсерватория

balgari.bg

Сакралната обсерватория

Тракийското светилище Татул се намира на 15 км източно от Момчилград.
Изградено е през ХV-ХIV в. пр. Хр. и е функционирало до началото на V век, когато е прието християнството.
Между петнайсети и шести век преди Христа Татул е бил храм на открито, жертвоприношенията са ставали в олтари под небето. През епохата на елинизма култът към божествата "влиза" в сграда, мощите на тракийския владетел са пренесени и положени в мавзолей. Когато на Балканите идват римляните, храмът е обновен, това се случва около средата на I век.
Комплексът е ориентиран в посока изток-запад, издялани от човешка ръка отвори дават възможност да се наблюдава небесният свод в дните на четирите равноденствия.
Древният култов паметник се състои от езическо светилище и средновековна крепост.
Гроб, също ориентиран в посока изток-запад, се намира на най-високото място на Татул. Всечен е в масивна канара, издялана като пресечена пирамида. Това сакрално място е уникално, саркофагът, дълъг точно 170 см, е заобиколен от улей, по който - според експерти - се е оттичала кръвта на жертвата.
На южната страна на скалата се намира друг подобен гроб, разположен в полусферична ниша под арковиден каменен свод. Към двата гроба водят осем стъпала, изсечени в скалата. По канарите наоколо са оформени площадки със стъпала към тях и ниши, както и системи от улеи и басейни за събиране на течност.
На Татул древните траки са принасяли жертви на божествата си, но мястото е и обсерватория, от която жреците наблюдавали звездния небосвод. Според елинските хронисти траките познавали 500 звезди и синхронизирали календара по движението на небесните тела.
Тук археолозите са открили статуетка на гол бог с лира в ръка. Статуетката е датирана от II-III век и се предполага, че изобразява самия Орфей.

Източник: http://tatul-bg.hit.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google