Забележителности Високо над земя и вода

balgari.bg

Високо над земя и вода

altМанастирът "Свети Георги Зограф" се намира в монашеската "република" на полуостров Атон в Гърция.
Според преданието е създаден през десети век от трима българи от Охрид. До средата на деветнайсети век манастирът е обитаван и от сръбски и гръцки монаси.
Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител, и след като я оставили в църквата, се отдали на молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта видели върху дъската лика на свети Георги. Нарекли го "Изограф" - тоест "Самоизобразил се". Преданието разказва, че когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на светеца воин изчезнал ненадейно, а монасите там чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. 
В настоящия си вид Зографският манастир съществува от XVI век. На територията на обителта са разположени три църкви и пет параклиса, извън стените й има още 8 параклиса. Днешните сгради в Зограф са вдигнати датират от средата на осемнайсети век досега.
Южното крило е издигнато през 1750 г., източното - през 1758 г., главната голяма църква е завършена през 1801 г., а стенописите в нея са изографисани 16 години по-късно. Цялостното архитектурно оформление на манастирския комплекс приключва през 1896 г. с църквата "Св. св. Кирил и Методий" и надстрояването на камбанарията.
Зографският манастир е посещаван от много български духовни и просветни дейци - Евтимий Търновски, Козма Зографски и др. В него е работил над своята "История..." Паисий Хилендарски.
Манастирът притежава богата библиотека с ценни паметници на средновековната култура. В него се съхранява черновата на "История славянобългарска" на Паисий, житието на свети Наум Охридски, запазено в препис от петнайсети век, житието на света Петка, Зографската история, ценни хрисовули и др. Манастирската библиотека притежава 126 гръцки и 388 славянски ръкописа и близо 10 хиляди печатни книги.
Източното крило, или така наречената Банска махала, на Зографския манастир в Атон става известна под това име още през осемнайсети век, след като манастирското крило е възстановено през 1758 г. благодарение на ктитора от Банско хаджи Вълчо (около 1705-1766 г.), брат на Паисий.

Източници: http://bg.wikipedia.org и www.pravoslavieto.com

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google