balgari.bg

Двореца

altАрхитектурно-парковият комплекс "Двореца" се намира на около 2 км югозападно от град Балчик, на морския бряг. Изграден е по проект на италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924 г. като лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург. Заради природните дадености на региона край Балчик купуват земя много румънски интелектуалци, сред които и прочутата художничка Чичилия Куцеску Сторк. Така "Двореца" се превръща в културно средище.
Когато Южна Добруджа се връща на България през 1940-а, дворецът е запазен, а след 80-те години е превърнат в туристически център.
Дворецът край Балчик включва два основни елемента - сграден фонд и парк.
Част от парка е ботаническа градина, която се стопанисва от СУ "Св. Климент Охридски". Най-важната природна даденост на двореца е изобилната и кристалночиста вода на изворите "Бял кладенец" и "Чатал чешма". Водите им са протичали през малка долина и са задвижвали воденичните колела на мелниците в местността.
В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Комплексът включва и спомагателните постройки и вили.
В Двореца има параклис - "Стела Марис", привлекателни за туристите са и "Божествената градина", "Английският двор", "Градината с кръстовидното водно огледало", "Гетсиманската градина", "Мостикът на двореца", юзината и "Мостът на въздишките", "Алеята на виното","Алеята на вековете" "Висящите тераси", гробът на кралица Мария и други.
Университетската Ботаническа градина в Балчик е създадена през 1955 година в съседство с лятната резиденция на кралицата. Тя е разположена на площ от около 65 дка и се гордее с втората по големина в Европа колекция от кактуси. Сукулентите в Балчик са над 600.
Колекцията от растителни видове, донесени от цял свят, е разположена на площ от 16 акра. Общият брой на растителните видове, отглеждани в градината, надхвърля 2500. Те принадлежат към 85 семейства и 800 рода. Колекцията от палми включва 33 вида, някои от които на повече от 50 години.
Част от растителното разнообразие са и екзотичните растения: бонбонено дърво, моливно дърво, метасеквоята. Учените смятали, че метасеквоята е изчезнал вид и го описали по изкопаеми остатъци, но 5 години по-късно акад. Николай Стоянов открива живо растения по време на научна експедиция в Китай.
Университетската Ботаническа градина в Балчик е определена за спасителен център за конфискувани на границата растителни видове по Вашингтонската конвенция (CITES). Тя е редовен член на Световния съвет на ботаническите градини (BGCI), носител е на орден "Св. Св. Кирил и Методий" ІІ степен за принос в науката и образованието.
Ботаническата градина в Балчик е единствената у нас, в която са изградени алеи за хора с двигателни и зрителни затруднения. Тук незрящите могат да се запознаят с растенията посредством специални табели, написани на брайлово писмо.
Двореца е "декор" на множество културни изяви, като филмов фестивал, театрални представление, концерти и др.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google