Забележителности "Люлка" на дълга история и тежко вино

balgari.bg

"Люлка" на дълга история и тежко вино

altМелник се гуши в полите на Пирин, в живописна местност на 22 километра югоизточно от град Сандански, на 437 метра надморска височина. През градчето протича Мелнишката река, ляв приток на Струма. На седем километра оттук е Роженският манастир. По пътя за него се минава през природния феномен Мелнишки пирамиди.
Не знаем кога е възникнал Мелник. Според Иван Дуйчев етимологията на името Мелник има славянски произход, названието прозлиза от старинната славянска дум мел - бяла глина, креда, както се наричат скалите, сред които е разположен градът.
Мелник се споменава за пръв път в писмените извори в началото на XI век във връзка с включването му в границите на Византия. В началото на XIII век управителят на Западните Родопи Алексий Слав става независим владетел със столица в Мелник и издига крепостни стени около градчето. В средата на XIII век градът влиза в границите на Никейската империя. През 1252 година за наместник на никейския император Йоан III Дука Ватаци в Мелник е назначен бъдещият император Михаил Палеолог. През този период в Мелник са заточавани цели родове византийски аристократи, което оказва влиение и върху етническия състав на населението, и върху архитектурния облик на града.
През XIV век известно време Мелник е във владенията на протосеваст Хрельо, а след неговата смърт през 1342 година в продължение на около 15 години е под властта на сръбския владетел Стефан Душан.
Мелник пада под османска власт след 1395 година. Градът и околността му са включени в състава на Кюстендилски санджак като самостоятелна нахия. Във ферман от 1604 година Мелник се споменава вече като център на кааза.
На името на китното градче са назовани Мелнишкия хребет и връх Мелник на остров Ливингстън от ахипелага Южни Шетландски острови в Антарктида.

От http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google