Забележителности Черноморско бижу

balgari.bg

Черноморско бижу

altНесебър е един от най-древните градове в Европа. Основан е под името Месемврия от Ойкист, който бил изпратен от Мегара със значителен брой колонисти.
Месемврия става един от двата най-мощни града в района на Пиргоския залив и запазва това положение през цялата античност.
И в най-стари времена, и по-късно - по време на римското и последвалото го византийско управление, градът се развива и трупа богатства, запазени и днес.
Българските царе по време на Първата и Втората българска държава даряват Месемврия с широка автономия и не се намесват пряко в делата на черноморската перла. До присъединяването му от Третата българска държава градът има олигархично и демократично управление.
През 1925 година част от гръцките жители на Несебър го напускат в съответствие със спогодбата Моллов-Кафандарис и се заселват в село в Егейска Македония, на което дават името Неа Месимврия.
Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници тук са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
В старата част на града има 42 църкви, но по-малко от половината са открити и консервирани, а действаща е само една. Най-стара, от която има останки, е "Света София", предполага се, че е градена през четвърти век.
От средновековните храмове най-стар е "Свети Стефан" - от десети век, "Свети Йоан Кръстител" е датирана от единайсети век, а "Свети архангели Михаил и Гавраил" и "Света Параскева" - от тринайсети. Някои от храмовете функционират като галерии.
Една от най-живописните гледки по нашето Черноморие е провлакът, свързващ старата част на Несебър с новата, и старата мелница на града, която се намира по средата на провлака.

На снимката - църквата "Свети Йоан Алитургет" от 14 век

Източник: http://bg.wikipedia.org

Туристическа информация за живописното градче може да намерите тук

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google