Забележителности Славни руини

balgari.bg

Славни руини

altЕдин от най-ярките архитектурни паметници на раннохристиянската архитектура по нашите земи е Червената църква.
Храмът е строен през IV-V век. Днес руините му стърчат сред полето, на петнайсетина километра югозападно от Пловдив, близо до Перущица.
Централната и най-висока част на църквата е четириконхалната зала с висок купол. Симетрията на сградата се нарушава от двете придадени от юг и север отделения - в северното отделение е имало басейн - баптистерий, облицован с розов мрамор. Там е ставало кръщението.
Самото място, на което е изградена църквата, не е случайно - Червената църква е издигната в близост до езическо светилище в околностите на богат град като Филипопол, в близост до важните пътища от Тракия за Бяло море и от Константинопол за Западна Европа. Най-вероятно мястото й е имало връзка с популярния в християнството култ към мъчениците - тук са се съхранявали мощите на някой знатен мъченик, загинал за утвърждаването на християнството по тези земи.
Останките говорят, че някога тук се е издигала импозантна базилика, с богато декорирани стени и мозаични подове. Това, което най-силно впечатлява специалистите по антична и византийска архитектура и изкуство, е красотата на фреските. Чрез тях Червената църква се е родеела с най-добрите образци на ранната християнска живопис, съхранявани в базиликите на Равена (VI-VII век), Синайския манастир (VI-VII век), църквата "Св. Димитър" в Солун (VI-VIII век) и уникалната "Света София" в Цариград (средата на VI век).
Червената църква е проучена през 1982-ра и десет години по-късно започва реставрация и консервация.

Източник: www.dveri.bg

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google