Забележителности Дестинация: остров

balgari.bg

Дестинация: остров

altСвети Иван е най-големият от петте острова в българските териториални води на Черно море. Площта му е 0.66 квадратни километра, намира се на 910 м от най-северната точка на полуостров Столец (стария Созопол). Най-високата му точка е на 33 м над морското равнище.
През VII в. пр. Хр. на острова е построено тракийско светилище. През IV в. пр. Хр. на южния му бряг е издигнат голям храмов комплекс, чието средище е високата 13.2 м бронзова статуя на Аполон, дело на скулптора Каламис.
В края на V - началото на VI в. на острова е изграден храмът "Света Богородица", който вероятно е бил част от манастирски комплекс. През Х век манастирът е книжовен център, единственият по нашето Южното Черноморие, който е имал скрипториум - място за писане, превеждане и орнаментиране на книги, и библиотека. Манастир е бил и място, където са заточвани непокорните висши духовни лица от Константинопол, тук е била и резиденцията на съпругата на българския цар Теодор Светослав. Манастирът е обновен през 1263 година, когато Михаил Тарханиот построява нов храм - "Свети Йоан Предтеча". През 1363 г. император Йоан V Палеолог издава златопечатна грамота, с която потвърждава поземлените владения на манастира.
Обителта е разрушавана през 1453 г. (възстановява я монахът Гервасий през 1467-1471 г.) и през 1629 година. В югозападния край на острова по време на Руско-турската война от 1828-1829 г. е изграден лазарет.
Манастирът на остров Свети Иван е ставропигиален на Цариградската патриаршия, тук са погребани двама нейни патриарси.
През лятото на 2009-а археолози от екипа на проф. Казимир Попконстантинов откриха в манастира гроб на благородник воин. Мъжът е с шпори, до него е положен съд с благовония, което не е практика в православния погребален ритуал.
През 1993-та островът е обявен за национален природо-археологически резерват. На Свети Иван и на съседния остров Свети Петър гнездят над седемдесет вида птици, част от които са изключително редки. Тук се намират и най-голямата популация на сребриста чайка и най-голямата колония на подземен заек - застрашен от изчезване вид.
На остров Свети Иван има сонарен фар, който подава звукови сигнали и - заедно с фара на нос Емине - показва пътя на плавателните съдове към Бургаския залив.

От http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google