Забележителности Древен град "примамва" и зиме, и лете

balgari.bg

Древен град "примамва" и зиме, и лете

altХисаря се гуши под южните склонове на Средна гора, там, където планината се "влива" в Горнотракийската низина. Градчето се издига на 360 м надморска височина, зимата му е мека, лятото - топло.
На 22 места в Хисаря и околностите му Земята е дарила на човека минерални води, различни като физико-химична характеристика и температура, с доказани лечебни качества. Началото на балнеолечението у нас се поставя именно тук, когато през 1882 г. правителството на Източна Румелия издава "Правилник за експлоатация на хисарските бани", а чешкият химик Состержонек извършва в лабораторията на Санитарния съвет в Пловдив химически анализ на водата от пет хисарски извора.
Хисаря има древна история.
След завладяването на провинция Тракия от римляните през 46 г. около минералните извори възниква селище. През 293 г. император Диоклетиан му дава статут на град и тогава започва неговото укрепяване с масивни крепостни стени и изпълнението на нови градоустройствени решения. На много места крепостната стена достига височина 11 метра, южната крепостна порта пък се извисява на 13 м. Градската архитектура е съсредоточена в централния градски парк до извор Момина сълза. Тук се намира най-представителната обществена сграда - голяма двуетажна постройка, чиито помещения завършват с внушителна сводова конструкция. В непосредствена близост до нея е разположен комплекс, който обхваща площ от около 2000 кв. м. Термите на Диоклетианопол са едни сред малкото запазени римски терми на Балканския полуостров, в които са били извършвани процедури и лечение с минерална вода. Архитектурните им решения се отличават с оригиналност. Отвътре помещенията са били облицовани с бял мрамор. За отопление е била използвана минералната вода. Комплексът от представителните сгради в парк "Момина сълза" включва и амфитеатър - едно от най-посещаваните места в онази далечна епоха. Амфитеатърът е построен през първата половина на IV в. И до днес е запазена арената му и обслужващите го помещения.
След въвеждането на християнството като официална религия в Римската империя през първите десетилетия на IV в. Диоклецианопол се превръща във важен център - седалище на епископ. Откритите в града 10 базилики от периода IV-VI в. отразяват особеностите в развитието на раннохристиянската архитектура. В античния град се намира единствената открита досега двукорабна базилика, построена около средата на V в. върху част от казармения комплекс. В историческите извори се съобщава, че по това време градът се е нареждал на трето място по големина сред градовете в провинция Тракия, след Филипопол (Пловдив) и Берое (Стара Загора).
Идват обаче и векове на разруха. Възстановеното през втората половина на XVII в. върху развалините на античните и средновековни сгради малко селище било наречено Хисаря - "крепост" на арабски.
Днес в тази крепост на здравето можем да посетим много красиви и обвеяни в древност места. Всички паметници на културата в Хисаря са експонирани сред красиви паркове и са прекрасно място за почивка.
Като град, разположен на исторически кръстопът, Хисаря е и крепост на най-различни вярвания. В древността тук са изповядвани тракийски култове, заменени по-късно от християнството, после и други религии са оставили отпечатъх върху духовния и архитектурния облик на Хисаря. Днес в града има три православни църкви, два католически храма, евангелистка църква и джамия.
Църквата "Св. Димитър" в квартал Веригово е най-старият християнски храм тук. Построена е през 1845-1850 година. Опожарявана по време на Априлското въстание и отново съградена през 1882-ра, джамията също е на повече от 400 години, най-"младият" храм е католическата църква "Пресветото семейство от Назарет", завършен през 2009-а.
Археологическият музей в градчето е основан от местния родолюбец генерал Тодор Марков. Музеят пази богата сбирка от археологически и етнографски находки - тракийски, римски и византийски съдове, колони, мраморни плочи, статуи, златни, сребърни и бронзови монети.
В лечебницата на България има и една уникална музейна сбирка - на бъбречните камъни. Тя съдържа около 10 хиляди конкремента, изхвърлени по време и след балнеолечение в Хисаря, открита е през 1981 година и може да се види в балнеолечебница "Момина баня".
В парковете на Хисаря живеят близо 300 растителни вида, сред тях - редки видове от всички краища на света, като магнолии, гинко билоба, ацер, пауловния, албиции и други.
Хората тук пазят древни обичаи - на Сирни Заговезни, през март, джумали (кукери) шестват по улиците на градчето, за да прогонят злите сили на зимата и да отворят път на пролетта. Традицията е с древни корени. В началото на юни се провежда един по-нов празник - на минералната вода, истинското богатство на Хисаря, с което е свързано настоящето и бъдещето на античното селище.

Източник: http://bg.wikipedia.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google