Забележителности Разходка из българския дух

balgari.bg

Разходка из българския дух

altАрхитектурно-етнографски комплекс "Етър", близо до Габрово, отваря врати на 7 септември 1964 г.
Негов основател и пръв директор е Лазар Донков. Идеята на Донков е посетителят на музея да бъде поставен в "непосредствен контакт с отминалата действителност".
В уникалния комплекс може да се види единствената у нас сбирка на водна техника. Тя съдържа десет обекта - всички работещи - и е една от най-богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Именно затова водното колело е станало емблема на Етъра.
В музея под небето са разположени 50 обекта - къщи, занаятчийски работилници, обществени сгради. Целта на музейната експозиция е да се онагледи архитектурата, битът и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането. По онова време в града се развиват над 26 занаята, чиито изделия намират пазар в Букурещ, Виена, Марсилия, Анадола, а през далечната 1835 г. именно тук се открива първото светско новобългарско училище.
Музеят е изграден чрез реставрация на обекти, заварени на терена, чрез пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания.
Габровската възрожденска къща, която посетителите на Етъра могат да разгледат, е красива и удобна. Постепенно тя "излиза" от вътрешния двор и се строи с лице към улицата, така че занаятчията лесно да осъществява контакт с клиентите си. Уличките на възрожденско Габрово са тесни, на места стрехите на къщите се допират. Силно издадените еркери обаче осигуряват простор и светлина за вторите етажи. Двукатна, с резбовани еркери и конзоли, с розети по вратите и просторни чардаци - възрожденската къща от Габрово говори за добро икономическо състояние и нараснало самочувствие на собственицика си.
Шестнайсетте архитектурни образеца, пресъздадени в музея, са обединени в ансамбъл Занаятчийска чаршия. Къщите са копия на съществували сгради в Габрово и региона, издигнати са от 1967 до 1973 г.
Изградената в Етъра църква "Свето Богоявление" с училище е копие на храм от с. Радовци, община Дряново, от 1868 г. Архитектурата на сградата е интересна с това, че съчетава балканска къща, култова сграда и училище. През 1975 г. църквата е обявена за паметник на културата. Изграждането й в Етъра става през периода 1998-2004 г. с дарения на граждани, фирми и институции. Иконостасът със Светите двери е дело на тревненски майстори от края на ХІХ век.
Грънчарска и кожарска работилница, постоянна експозиция на носии от различни краища ва България могат да видят посетителите на музея под открито небе.
Целогодишно Етъра осъществява богата културна програма, която включва гостуване на изложби от други градове, възстановки на фолклорни обреди и обичаи и др.
Всяка година в началото на септември архитектурно-етнографският комплекс е домакин на голям международен панаир на народните занаяти.
Всеки посетител тук може да се докосне до майсторството на предците ни не само като наблюдава експонатите, а и като се включи в някоя от многобройните дейности, експонирани в живия музей.

На снимката: Къщата на габровския търговец Петър Сака, построена през 1850 г.

Още за уникалното българско кътче - на http://etar.org

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

За кои големи българи искате да разкажем, кого още да включим в своеобразния ни каталог на българщината? Предложенията си пращайте чрез нашата форма за контакт.

Търсене в БЪЛГАРИ.bg

Търсене с google